Elképesztő rekordok az állatvilágból

0
5 355 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Az állatok tulajdonságai néha hihetetlennek tűnhetnek számunkra. A természetben a rekordok nem ugyanazt jelentik, mint az emberek esetében. Itt a rekordok az életben maradást és a szaporodást segítik. Számunkra pedig, értékes jelzésekként szolgálnak ahhoz, hogy jobban megértsük a körülöttünk lévő világot. Mindemellett, természetesen, hatalmas élvezetet is jelent közelebbről megnézni az állatok furcsa és sokszor elképzelhetetlen világcsúcsait. Kalandra fel!

Tudtad, hogy egy megpakolt egypúpú teve képes 8 napig gyalogolni étlen, szomjan? A púpjában elraktározott zsiradékból nyer energiát. Akár súlyának egyharmadát is elvesztheti baj nélkül, de aztán, az első forrásnál, 150l vizet is lenyel néhány perc alatt.

Tudtad, hogy a világ leggyorsabb állata a vándorsólyom? Ha egy másik madarat üldöz, képes 289 km/h-val is repülni, de zuhanó repülésben mértek már nála 320 km/h is. Ő az abszolút csúcstartó!

Tudtad, hogy a nagy éjjeli pávaszem 10km-es távolságról is megérzi a nőstény lepke által kibocsátott illat molekulákat? Elméletben ennek a „parfümnek” egy gramm milliomdnyi része elég lenne arra, hogy egyetlen nőstény, több milliárd hímet vonzzon magához.  A hímek szagérzékelő antennája több mint 100 ezer érzékelő sejtet tartalmaz.

Tudtad, hogy az Amerikában élő sivatagi egér füle 100-szorosára tudja erősíteni a hangot? Így tudja meghallani, már jó messziről, ahogy fő ellenségének a csörgőkígyónak a pikkelyei súrlódnak a homokon. Az emberi fül ehhez képest csak a 18-szorosára tudja.

Tudtad, hogy az elefánt átlag súlya 5 tonna? Hogy eltartson egy ekkora gépezetet, egy felnőtt elefántnak, napi 150 kg (1,5 mázsa!) növényt kell elfogyasztania. Így a táplálkozási ideje 16 órát is eltarthat.

Hihetetlenek az állatok, igaz?