Drótcsapda okozta egy anya és két kölyök szumátrai tigris halálát

0
406 megtekintés
Kép: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Drótcsapdában pusztult el három súlyosan veszélyeztetett szumátrai tigris, egy anya és két kölyke – közölte a héten az Aceh tartománybeli természetvédelmi hatóság. Az Indonézia legnyugatibb tartományában lévő Buboh falu lakói fedezték fel a tetemeket kedden, majd jelentették az esetet a hatóságnak.

„Az anyaállat nyaka és bal hátsó lába akadt a drótcsapdába, amelyet vaddisznóknak állítottak, de nyilván bármilyen más állat is belesétálhatott” – mondta Agus Irianto, Aceh természetvédelmi hivatalának vezetője. – „Nagyon elszomorított bennünket a baleset.”

A ma élő tigrisalfajok közül a legkisebb a szumátrai tigris, amelyet a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a súlyosan veszélyeztetettek közé sorol. Becslésük szerint csupán négyszáz maradt belőlük a vadonban.

Szumátrai tigris (Panthera tigris sondaica) – Fotó: Flickr

A másik két indonéziai alfaj, a bali és a jávai már kihalt.

A tigrisek számának fogyatkozása jórészt esőerdei élőhelyük elpusztítása és az orvvadászat számlájára írható, testrészeik iránt nagy keresletet támaszt az úgynevezett hagyományos kínai orvoslás.

Június végén a tartomány egy másik falujában, kapa sesakban találták meg egy nősténytigris tetemét, amely valószínűleg méreggel szennyezett kecskét evett. Augusztus közepén egy hét-nyolc év körüli hím tetemére bukkantak a nyugat-szumátrai pasamanban.

MTI