A világ egyik legritkább madarát kapták lencsevégre Kolumbiában

0
179 megtekintés
Fotó: Martin Mecnarowski/Shutterstock
Swing Szerelem Szulák

A Santa Marta-i kardoskolibrit a világ egyik legritkább madaraként tartják számon. Találkozni vele felér egy csodával a madármegfigyelők számára, jó felvételt készíteni róla pedig a legtöbb természetfotós számára csak egy álom marad.

A kolumbiai Sierra Nevada de Santa Marta hegységben 1946-ban fedezték fel a csillogó, szivárványszínekben játszó tollazatú madárkülönlegességet, utoljára pedig 2010-ben látták. Egy helyi madármegfigyelőnek, Yurgen Vegának azonban most olyan szerencséje adódott, hogy lenyűgöző felvételeket sikerült készítenie az elveszett madárról.
Vega helyi fajok után kutatva vonult ki a kolumbiai hegyekbe, és már épp távozóban volt, amikor egy közeli ágon észrevett egy Santa Marta-i kardoskolibrit. A madár szinte pózolt Vega kamerája előtt, akinek így hihetetlenül rendkívüli felvételt sikerült készítenie.

Santa Marta-i kardoskolibri
Fotó: Rewild/Yurgen Vega

A hím madárnak jellegzetes smaragdzöld tollai, ívelt fekete csőre és irizáló kék nyaka van. A fotó azért is nagyon különleges, mert a Santa Marta-i kardoskolibri a re:wild természetvédelmi szervezet szerint a 10 legkeresettebb madarak egyike. A faj élőhelye és elterjedése még mindig rejtély, de úgy tűnik, magasan, az erdős hegyekben érzik jól magukat.

 

travelo.hu