40. születésnapját ünnepelte a világ legöregebb lipicai csődöre

0
2 335 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A világ legöregebb lipicai csődöreként tartják nyilván a Neapolitano Nimo I. nevű lovat, amely csütörtökön ünnepelte 40. születésnapját Ausztriában, a piberi lipicai ménesben.

A bécsi Spanyol Lovasiskola közlése szerint az állat életkora 120 évnek felel meg emberi mércével mérve. Nála idősebb csődört nem ismer a Nemzetközi Lipicai Szövetség (LIF) nyilvántartása.

A születésnap alkalmából a rendkívüli állatról megjelent egy könyv is, amelynek szerzője, Rudolf Kuzmicki szerint Neapolitano Nimo I. „maga a megtestesülése a lipicai lovak genetikai kódjának, robusztusság, kitartás, hosszú élet, intelligencia, tudás és nemesség jellemzi”.

Neapolitano Nimo I. 26 éves koráig nyűgözte le az embereket az egész világon fellépéseivel, ezen belül főleg rendkívüli és egyedülálló levade-mutatványával, amely a specialitása volt – közölte a születésnap alkalmából a Spanyol Lovasiskola. A rekorder állat 14 éve vonult nyugdíjba, azóta szülőhelyén, a nyugat-stájerországi ménesben tölti napjait.

Sonja Klima, a piberi ménes igazgatója az esemény alkalmából bejelentette, hogy a náluk született nyugdíjas versenylovaknak „idősotthont ” hoznak létre, ahol az öreg lovak „még csodálatos éveket élhetnek szépséges környezetben”.

Forrás: hirado.hu