Vörös-hullám – Mérgező algatelepek lepték el Florida egyes partvidékeit

0
426 megtekintés
A vörös alga - Kép: Scene Magazine
Swing Szerelem Szulák
A Mexikói-öböl mentén lévő floridai partok strandjai üresen tátongnak, az utcákon és az éttermekben alig látni embereket, a televíziók tudósításai szerint mindenütt átható bűz terjeng, a parton döglött halak garmadája látható.

Az Egyesült Államok déli államának nyugati partjait mérgező algatelepek (a Karenia brevis nevű egysejtű) borítják be:

mintegy 240 kilométer hosszan vörös színűre festik a tengert, és a szakemberek szerint terjednek tovább, északi irányba

Amikor ilyen mértékű túlszaporodás figyelhető meg, azt a jelenséget vörös-hullámnak is nevezik.

A vörös-hullám – Kép: ocean.si.edu

Az algák rohamosan pusztítják a tenger élővilágát. Teknőcök, Góliát sügérek, lamantinok tetemeit mossa partra a víz, júliusban például egy nyolcméteres cetcápa is belepusztult az algamérgezésbe. A héten Sarasotánál kilenc delfin tetemét halászták ki, és a tengerbiológusok most vizsgálják, vajon a vörös alga okozta-e a pusztulásukat. Longboat Key-n a múlt héten öt tonna haltetemet takarítottak el a strandokról.

A Floridai Vadvilágkutató Intézet információi szerint különösen a teknősöket pusztítja az alga:

az idei szezonban több mint 450 partra sodródott és elpusztult teknőst szedtek össze, és a kutatók becslései szerint mintegy 300-zal közülük az alga méreganyaga végzett.

Kép: The News-Press

A vörös alga megjelenése természetes jelenség, de az idén nagyon elburjánzott. Ennek okairól megoszlik a tudósok véleménye, de a legtöbben a 2017 nyarán Florida nyugati partvidékén végigsöprő Irma hurrikánnak tulajdonítják. 2004-2005-ben volt hasonlóan erős hurrikánszezon a térségben, és a mérgező algák akkor is elszaporodtak. Más értékelések szerint az erős esőzések átmosták az Okeechobee-tó gátján a tóban lévő mérgező vegyi anyagokat.

A vörös algával borított floridai partok – Kép: National Geographic

Rick Scott, Florida kormányzója több megyében szükségállapotot rendelt el az emberekre is veszélyes, légzési nehézségeket okozó alga veszélye miatt. A szakemberek egyelőre tehetetlenek.

Forrás: MTI, Origo