Vőlegény érkezett a debreceni vöröspanda lányokhoz

0
231 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Már megtekinthetik a látogatók a debreceni állatkertbe a napokban érkezett vöröspandahímet, aki egyelőre még karanténban van.

Pandita a németországi dortmundi állatkertből érkezett hat év előkészítő munka eredményeként az Európai Fajmegőrzési Program (EAZA EEP) keretében. Az állatkertben 2014 óta már él két kiváló genetikájú nőstény – olvasható Nagy Gergely Sándor közleményben.
A járványhelyzet miatt hónapokra el kellett halasztani a nemzetközi állatszállításokat, de pénteken megérkezett Pandita. A hím a hosszú út után egyelőre a karantén időszakát tölti, de már a látogatók is megtekinthetik az ikerlányok bemutatójával szomszédos kifutóban, ahogy a helyben termelt bambuszt csemegézi – jelezte az igazgató.


Hozzátette: az állatkert egyik közönségkedvencének számító faj, a kispanda vagy vörös macskamedve (Ailurus fulgens) a macskamedvefélék családjának egyetlen ma élő faja. Életterének drasztikus zsugorodása és az illegális kereskedelem következtében vadon élő populációját ma tízezernél kevesebb felnőtt egyedre becsülik, ezért a faj veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján.
Emberi gondozásban élő állománya is nehéz helyzetben van, mivel a születések száma nagyjából megegyezik a halálozásokéval.
A debreceni állatkert részt vesz a Vöröspanda Hálózat (Red Panda Network) munkájában is és támogatja a faj megőrzését Nepálban és Indiában.

Forrás:MTI