Világraszóló korrekord a Fővárosi Állatkert Szavanna-kifutójában

0
364 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Már eddig is Evita volt a világ legidősebb élő mhorr gazellája, de most, hogy 19 éves és négy hónapos is elmúlt, megdöntötte az abszolút rekordot is. Nem volt még soha nála hosszabb ideig élő egyed e ritka, a vadonban már kihalt patások között!

Evita nem csak a Fővárosi Állatkertben, hanem az egész földkeregségen a legidősebb élő mhorr gazella. Az abszolút rekorder azonban mindeddig egy Separada nevű, korábban élt állat volt, aki 19 éves és négy hónapos korában pusztult el. A 2001. április 27-án, a Berlini Állatparkban született Evita épp most lett ennyi idős, ezzel Separada rekordját is megdöntötte, és most már ő minden idők leghosszabb ideig élt ismert mhorr gazellája.

A vadonban élő mhorr gazellák nemigen élnek tovább 10-12 évnél, bár ezt ma már csak a régi, több évtizedes feljegyzések alapján lehet tudni, hiszen ezek a kecses patások természetes élőhelyükről már kipusztultak (jóllehet épp a közelmúltban indult el az állatkerti születésű egyedek egy részének vadonba való visszatelepítése). A legtöbb állathoz hasonlóan a mhorr gazellák is tovább élnek állatkertben, mint a természetben, de Evita még az állatkerti egyedek között is matuzsálemi korúnak számít.

Evita egyébként 2008 óta él Állatkertünkben, és azóta több utódnak is életet adott. Tekintélyes életkora miatt ma már valamivel soványabb, mint a fiatal állatok, és a bal szeme sem működik tökéletesen, ezzel együtt életkorához képest meglepően jó egészségi állapotnak örvend. Állatkertünkben egyébként jelenleg hét mhorr gazellát láthatnak a látogatók a Szavanna-kifutóban, illetve a hozzá tartozó istállóépületben, ahol ezek az állatok épp a zsiráfok csarnoka mellett kaptak helyet.

Forrás: Fővárosi Állatkert