Világörökségi helyszíneken engedélyez olajfúrásokat Kongó

0
176 megtekintés
A Virunga Nemzeti Parkban él a világ hegyigorilla - Gorilla beringei (Eastern Gorilla) - állományának negyede - IUCN Red List - Kép: ICCN KBNP
Swing Szerelem Szulák
Olajfúrásokat engedélyez a Kongói Demokratikus Köztársaság a világörökség részét képező nemzeti parkokban, ahol például a kihalás által fenyegetett hegyi gorillák (Gorilla beringei / Eastern Gorilla) ás más veszélyeztetett emberszabású majmok élnek.

Fokozottan védett élőhelyeket is érint

A Virunga Nemzeti Park területének ötödén, valamint a világ legnagyobb védett esőerdőjének otthont adó Salonga Nemzeti Parkban is lehetővé teszik a próbafúrásokat a kongói minisztertanács döntése szerint.

Egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy bármelyik olajtársaság megszerezte volna már a területre a szükséges jogokat. Környezetvédők már májusban tiltakozta a kongói kormány terve ellen.

Az ugandai Virunga Nemzeti Park egyik gondozója, Patrick Karabaranga egy árva gorillával játszik – Fotó: AFP/PHIL MOORE

A hatalmas kiterjedésű és természeti sokszínűsége miatt egyedülálló Virunga Nemzeti Parkban él a világ hegyigorilla-állományának negyede.

A Salonga Nemzeti Park pedig egyebek mellett a törpegorilla élőhelye.

Nem ez az első eset

Egy brit, a Soco International cég néhány évvel ezelőtt már lehetőséget kapott a Virunga Nemzeti Parkban, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Uganda határán fekvő Edward-tónál próbafúrásokra.

Hegyi gorilla – Kép: IUCN Photo Library

A nemzetközi felháborodás hatására azonban 2014-ben elálltak tervüktől.

Forrás: MTI