Vetési varjak borzolják a kedélyeket a Szabadság téren

0
1 114 megtekintés
Vetési varjú - Kép: Pinterest
Swing Szerelem Szulák
Komikumba hajló események zajlanak a Szabadság téren. Január közepén a 24.hu hívta fel a figyelmet arra, hogy a Szabadság téri padokat teli szarták a galambok. A Főkert tisztára suvickolt és lefertőtlenített mindent, úgy tűnt a viharfelhők elvonultak. Ámde, senki nem számolt a varjakkal, akik ismét elintézték a teret. Az újabb összecsapást úgy tűnik a védett madarak nyerték, a Főkert közleményt adok ki és beszedték a padokat. 

“Az elmúlt hetekben a Főkert Nonprofit Zrt. kezelésében álló parkot és annak nagyobb fáit vetési varjak (Corvus frugilegus) kezdték el rendszeresen látogatni. A védett madarak jelentősebb számban csupán az október közepétől február második feléig tartó időszakban tartózkodnak a fővárosban, költőfajként már több mint két évtizede eltűntek Budapestről. A vetési varjú állománya a 1960-as évektől kezdve folyamatos csökkenést mutat, az akkor ismert közel 300.000 páros állomány drasztikusan lecsökkent, jelenleg nem több 70.000 párnál. A kisebb-nagyobb telepekben költő faj számos fészket nem építő védett és fokozottan védett ragadozó madárfajunk számára teszi lehetővé az utódnevelést, amelyek a már nem használt varjúfészkekben telepednek meg. Ilyen többek között a kabasólyom (Falco subbuteo), a kékvércse (Falco vespertinus) és a 2020-as év madara az erdei fülesbagoly (Asio otus).

A jelenleg parkot látogató vetési varjak nem költenek hazánkban, az ilyenkor itt lévő állomány tőlünk északabbra és északkeletebre költ, melyek a Kárpát-medencét választják telelőhelyül” – írja közleményében a Főkert.

Kétség kívül nem szép látvány – Fotó: 24.hu

Arra is felhívják a figyelmet, hogy ez az áldatlan állapot – melyben a tél közepén nem lehet padra ülni, ha valaki ilyenkor erre vágyna (a szerk.) – nem tart sokáig, ugyanis:

“A madarak korán kezdenek költésbe ezért a nappalok hosszabbodásával és az idő enyhülésével egy időben, általában már február közepén-második felében visszaindulnak költőhelyükre, Skandináviába és Fehéroroszország területére. Ezzel egy időben a jelenleg fennálló áldatlan állapot is meg fog szűnni, az addig hátra lévő néhány hétig még szeretnénk kérni türelmüket.

Társaságunk mérlegelte a varjak riasztásának lehetőségét is, de egyrészt ezt csak akusztikus eszközökkel lehetne megoldani, ami a helyi lakosságot érthető módon nagyon zavarná, másrészt a tapasztalatok alapján kétes eredményességű, ugyanis a varjak igen alkalmazkodóképes madarak, így a riasztó hangokat hamar megszoknák és felfognák, hogy azok nincsenek tényleges veszéllyel rájuk. Riasztásuk védettségük okán hatósági engedélyhez kötött, mely lakott területek esetében az emberi életminőség biztosítása végett általában nem kiadható.

Vetési varjú – Kép: flickr.com

Mindezek ismeretében tisztelettel kérnénk minden Parklátogatót, hogy legyenek türelemmel e védett madarak elvonulásáig és adjunk nekik lehetőséget, hogy feltölthessék tartalékaikat a hosszú út előtt.

Addig is, a tér fenntartásunk alá eső területeiről munkatársaink február első hetében ideiglenesen begyűjtik az ürülékkel rendszeresen beszennyeződő utcabútorokat.
A padok eltávolításáig azokat továbbra is rendszeresen takarítjuk, és a madarak elvonultát követően azonnal visszahelyezünk!”