Veszélyeztetett állatok Budapesten

0
444 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) egy kategóriarendszert dolgozott ki a veszélyeztetettség mértékének értékelésére és kifejezésére. A természetvédelmi szakemberek így kevéssé fenyegetett (least concern), fenyegetettség közeli (near threatened), sebezhető (vulnerable), veszélyeztetett (endangered), kritikusan veszélyeztetett (critically endangered), a vadonban kihalt (extinct in the wild), illetve kipusztult (extinct) fajokat különböztetnek meg.

A Fővárosi Állat- és Növénykert is kiveszi a részét az állatok megmentéséből, hiszen az intézmény is folyamatosan részt vesz tenyészprogramokban, amelyek célja a fenyegetett fajok természetvédelmi célú állatkerti szaporítása.

 

  • Az emberszabású majmokat Budapesten a szumátrai orangutánok és a nyugati síkvidéki gorillák képviselik, mindkettő kritikusan veszélyeztetettnek számít, s mind a gorillák, mind az orangutánok rendszeresen szaporodnak Budapesten.
  • Indiai oroszlánok, szibériai tigrisek és perzsa leopárdok is megtekinthetőek itt, ezek mindegyike veszélyeztetettnek számít. A szibériai tigriseket régóta szaporítják, de az elmúlt években hét perzsa leopárd és hét indiai oroszlán kölyök is született az intézményben.
  • Ugyancsak veszélyeztetett alfaj a zsiráfokon belül a Rothschild-zsiráf, amelyből nagyszerű és igen jól szaporodó csapattal rendelkeznek.
  • A leginkább fenyegetettnek számító állatok az állatkertben a mhorr gazellák. Maga a faj, az úgynevezett dámgazella eleve kritikusan veszélyeztetett, de a szóban forgó mhorr gazella alfaj a vadonban kihaltnak tekinthető, hiszen ennek a kecses patásnak ma már csak állatkerti állományai léteznek.
  • Vannak olyan kihalástól fenyegetett állatfajok is az állatkert gyűjteményében, amelyek kevésbé ismertek, mint például a tarvarjak. A nagyon ritka, kritikusan veszélyeztetett állatfaj, ráadásul szaporításuk ugyancsak sikeres Budapesten.

Az állatkerti szakemberek szerte a világon azon dolgoznak, hogy ezeknek a ritka, kipusztulóban lévő állatoknak a szaporításával igyekezzenek hozzájárulni a megmentésükhöz. Minden állatkerti szaporulat növeli a fennmaradás esélyeit.

Forrás: zoobudapest.com