Veszélyben a túlélésük – Elpusztulhatnak a kúpos fókakölykök a Balti-tenger partvidékén

0
499 megtekintés
Kúpos fókababa (Halichoerus grypus) - Kép: ZSL (Zoological Society of London), Donna Nook. England.
Swing Szerelem Szulák
Veszélybe került a fókakölykök túlélése a Balti-tenger észtországi és lettországi partvidékén az évtizedek óta első jégmentes tél miatt.

A kúpos fókáknak szükségük van a szaporodáshoz, kölykeik felneveléséhez a jégre, ahol kellő távolságra vannak a ragadozóktól, így a farkasoktól és a rókáktól. Jég hiányában a fókák olyan apró szigetekre kényszerülnek, amelyeket normális körülmények között kerülnének, ami túlzsúfoltságot okoz, szétzilálja a tenyészidőszakot és csökkenti az újszülöttek túlélési arányát.

Kúpos fókababa (Halichoerus grypus) – Kép: irishnews.com

Vannak olyan szigetek, amelyek teljesen fehérek a fókakölyköktől. Soha korábban nem láttak ilyet

– mondta el a Reutersnak Mart Jussi, aki harminc éve tanulmányozza a fókákat.

Kúpos fókababa és anyukája (Halichoerus grypus) – Kép: rspb.org.uk – Blakeney Point, Norfolk, December

A kutató szerint a nagyobb szigetek némelyike olyan túlnépesedett, hogy ott a kölykök halálozása arányának legalább ötven százaléknak kell lennie. Az alacsony túlélési ráta oka részben az, hogy a túl nagy tömegben a kölykök könnyebben elveszítik anyjukat és nem jutnak elegendő élelemhez.

Kúpos fókababa (Halichoerus grypus)

A Balti-tenger partján évente mintegy háromezer fókabébi születik és

idén tavasszal súlyosbítja a problémát a koronavírus-járvány, amely miatt az észt kormány megtiltotta az utazást a szárazföld és a szigetek között, így a kutatók sem utazhatnak a helyszínre.

A lett természetvédelmi ügynökség naponta több száz bejelentést kap tengerparton felbukkanó olyan fókákról, amelyek normális körülmények között jégtáblákon élnének. Agnese Balandina, az ügynökség szakértője szerint több a parton a fóka, mint valaha.

MTI