Véletlenül veszélyeztetett delfint fogtak ki egy indiai folyóban

0
826 megtekintés
Kép: foxnews.com
Swing Szerelem Szulák
A Természetvédelmi Világszövetség által veszélyezttettnek és az indiai vadvédelmi történy szerint is védett állatnak minősülő delfint fogott véletlenül egy halász Indiában – írja az Origo. Valószínűleg egy Gangeszi folyamidelfin akadt a halász hálójába, de szerencsésen megúszta a kalandot. 

India Purnia körzetében egy veszélyeztett delfin eltévedt, majd egy halász hálójában kötött ki. A férfi biztonságosan,

a saját vállára téve vitte vissza, majd engedte el az állatot.

Mint írják, tömegek gyűltek össze, hogy láthassák a delfint és kísérték figyelemmel ahogy a halász óvatosan és gondoskodón visszaengedte a folyóba.

A helyik úgy vélik, hogy a Gangeszbő kóborolhatott el az állat – írta a Fox News.

A gangeszi folyamidelfin vagy gangeszi csőrösdelfin (Platanista gangetica) előfordul a Gangesz, Meghana, Brahmaputra folyókban és vízgyűjtő rendszereikben, Nyugat-Indiában, Bhutánban és Bangladesben.

Különlegességük, hogy nincs szemlencséjük, gyakorlatilag vakok. Táplálékukat kifinomult echolokációs rendszerükkel találják meg. Mindkét faj egyedei néha az oldalukon úsznak, főként a sekély vizekben. Az állatok általában a jobb oldalukra fordulva a folyó aljzata közelében mozognak, a farkuk kissé magasabban tartják a fejüknél (amivel folyamatosan bólogatnak) és egyik mellúszójuk gyakran az iszapot szánja, táplálék után kutatva. Mindkét faj legfeltűnőbb jellemzője a hosszú, keskeny arcorr, amely az állatok teljes hosszának 1/5-ét is elérheti.

Gangeszi folyamidelfin (South Asian river dolphin) – Kép: Thirdpole

A felnőtt mérete 1,5-2,5 méter, tömege 70-90 kilogramm. A Gangeszi folyamidelfin legközelebbi rokona az indusi folyamidelfin, olyannyira, hogy a két fajt sokáig egynek tartották. Noha földrajzilag elkülönültek, külsőleg azonosnak tűnnek élőhelyeik is hasonlóak. Mindkét faj egyedi magányosan és párosával fordulnak elő, a legnagyobb eddig látott csoportjuk példányszáma is 10 alatt volt, de az átlagos csoportméret 1-2 egyedből áll.