Végleg rács mögé került a több halálesetet is okozó tigris Indiában

0
1 302 megtekintés
Fotó: AFP
Swing Szerelem Szulák
Végleg állatkertbe zárták azt a vadon élő tigrist, amely három ember halálát okozta az elmúlt években Indiában – közölték vasárnap a helyi hatóságok.

A helyi sajtóban, csak Csavargóként emlegetett ötéves nagyragadozó, Maharastra és Madzsa Prades államban mintegy 500 kilométeres körzetben vadászgatott, emberi települések közelében, melynek következtében állandósult a konfliktus és természetesen a teheneket is nagy lelkesedéssel támadta.

Madzsa Prades állam fővadőre elmondta,

hogy többször megpróbálták visszatelepíteni a vadonba a tigrist, de folyton visszatért a lakott területek közelébe. 

Mivel veszélyes vadállatról van szó, nem maradt más lehetőségük, mint végleg állatkertbe zárni a ragadozót.

Csavargót, először 2018 decemberében fogták be, de két hónap után elengedték. Nyomkövető gallért kapott, és egy nemzeti park mellett bocsátották szabadon, a tigrisrezervátum szomszédságában. A tigris azonban visszatért az emberlakta vidékre, tehenekre vadászott, és fenyegetést jelentett a közösségre. 

Az AFP beszámolója szerint már hónapokkal ezelőtt eldöntötték, hogy újra befogják, és végleg állatkertbe zárják, csak a koronavírus közbe szólt, így most került sorra a tigris ügye. Így végül benyugtatózva újra befogták, és Bhopálba, a fővárosba szállították egy állatkertbe.

Csavargó a rácsok között…

A bhopáli Van Vihar Nemzeti Park igazgatója elmondta, hogy egyelőre hagyják, hogy a tigris hozzászokjon az új környezethez, aztán majd eldől, hogy marad a rácsok között, vagy kiengedik a kerítésekkel védett szafariparkba.

Indiában 2014 és 2019 között 225 ember halt meg tigristámadás következtében. Az orvvadászok 2012 és 2018 között több mint 200 tigrist öltek meg. A világszerte vadon élő tigrisek 70 százalékának India ad otthont. Az indiai kormány tavalyi jelentése szerint a tigrispopuláció a 2006-os mélypontot jelentő 1411 egyedről 2018-ra 2967-re nőtt.

MTI