Vágtázó mufloncsapat a Zemplénben – videó

0
377 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság osztotta meg Facebook-oldalán a videót, amelyen egy nagy csapat muflon rohan keresztül a zempléni erdőn. Az már szinte megszokott, hogy szarvas rudlikat láthatunk így,  de a muflonok is veszett jól festenek, amint eltépnek a tájban, ráadásul ez nem egy drónnal megzavart és hajtott csapat, ami sajnos gyakran előfordul ezeknél a felvételeknél. 

Mint írják, a muflonok gyakran verődnek nagyobb csapatokba, esetenként 100–200 állat is lehet a nyájban. Ebben a bandában ennyien nem voltak, mégis elég látványos, ahogy elfutnak a kamera előtt. Sőt, az egyik példány még szuggesztíven bele is bámul a kamerába, mintha azt kérdezné: – Na, mi van?!

A muflont egyébként Korzika és Szardínia szigetéről telepítették be Közép-Európába, a mai Magyarország területén először Füzérradványban jelentek meg ezek a párosujjú patások, méghozzá 1901-ben. Ez a faj a gyakran csak szórványos növényzettel borított földközi-tengermelléki hegyekhez alkalmazkodott, ahol a köves altalajokon patáit is eléggé gyorsan lekoptatja.

A muflont Európa sok részére vadászati célokból telepítették be. Ma szigetszerűen megtalálható hazánk valamennyi középhegységi részén (Mátra, Bükk, Zempléni-hg, Börzsöny, Dunántúli-khg.). A faj nagy alkalmazkodóképességét bizonyítja a rengeteg házijuhfajta, amelyeket igénytelenségük folytán az összes földrészen, a legkülönbözőbb élőhelyeken hasznosítanak gyapjú-, hús- és tejtermelésre.