Vadmacskát akartak videózni, fogtak helyette minden mást

0
1 630 megtekintés
Vadmacska (Felis silvestris) portré - Kép: KNP.HU
Swing Szerelem Szulák
Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai öt vadkamerát helyeztek ki a Kolon-tónál és a Tőserdőben január végén, hogy vadmacskák jelenlétére adjanak bizonyítékot. Ha él is a vidéken vadcirmos, akkor rendesen megváratja a szakembereket, nem fedte fel kilétét, ellenben mindenki más aki a környéken él, bejelentkezett és lefotóztatta magát. 

Vadmacska helyett lencsevégre került már őz, vaddisznó, mókus, héja, csuszka, házi macska, mezei nyúl, fülesbagoly, nyest, nyuszt és a Kolon-tónál még aranysakál is.

Kép: knp.hu – vadkamera

A vadmacskáról tudni érdemes, hogy rendkívül rejtett életmódot él, élőhelyéül a háborítatlan erdőket választja, ahol bőven talál búvóhelyül szolgáló odvas fákat. Különösen félénk, óvatos állat. Kerüli a településeket és az ember által bolygatott területeket. A természetben történő megpillantásához nagy szerencse kell, ezért használnak a kutatók kameracsapdákat jelenléte bizonyításához, de még így sem könnyű őt „elkapni”.

Mivel a számára alkalmas élőhelyek folyamatosan zsugorodnak és a legnagyobb veszélyeztető a fajra nézve a házimacskákkal történő kereszteződés, a szakemberek számára fontos kérdés, hogy pontos képet kapjanak a fokozottan védett ragadozó hazai állományáról.

Szépséges és titokzatos a vadmacska (Felis silvestris) – Kép: Flickr

De mivel macskáról van szó, egyáltalán nem könnyíti meg a nemzeti park munkatársainak dolgát, ahogy ez egy cirmostól elvárható. Pedig a kamerák elé vonzó szaganyaggal bekent dörgölőzőfákat is kihelyeztek, melyekkel reményeik szerint szőrmintákat is gyűjthetnek. Az országban már több helyen is sikerült kimutatni vadmacskák jelenlétét ezzel a módszerrel.  A kamerafelvételen túl a szőrminta azért is nagyon fontos, mivel a vadmacska könnyen összekeverhető a cirmos házi macskával. A külső morfológiai jegyek nem mindig adnak biztos eredményt, de szőrmintából végzett genetikai vizsgálattal egyértelmű eredményt lehet kapni, vadmacska-e az adott példány.

Kép: knp.hu – vadkamera
Aranysakál – Kép: knp.hu – vadkamera

Titokzatos vadcirmosunk ugyan nem mutatkozik, de a park munkatársai nem csüggednek, sőt, ettől függetlenül fontos adatokat kaptak a Tőserdő és a Kolon-tó környéki erdők állatfajairól. Reméljük, hamarosan a vágyott cirmos is besétál a képbe és nem csak az egyéb négylábú kollégák szórakoztatják a park árgus szemmel figyelő munkatársait.