Újabb ritka vendég – vörösnyakú ludak a Bihari-síkon

0
283 megtekintés
Vörösnyakú lúd (Branta ruficollis) - Kép: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Ismét egy ritka vendéget köszönthettünk Magyarországon, a vörösnyakú ludat. A veszélyeztetett kategóriába sorolt kis szépségek megjelenése minden éveben nagy öröm  a Bihari-síkon – adta hírül Facebook oldalán a Hortobágyi Nemzeti Park. 

Késő ősszel az északról érkező nagy lilikekkel rendszerint megjelennek a vörösnyakú ludak is. A Bihari-sík területén is az elmúlt években rendszeresen megfigyelheték őket, többnyire gyakoribb lúdfajok közé vegyülve.

Nyugat-Szibéria viszonylag kis területén költ, csaknem a teljes állomány a Kaszpi-tenger déli felének öbleiben, a Fekete-tengeren, Romániában és Bulgáriában telel. , Kisebb csoportok Iránban és az Eufrátesz mocsaraiban is előfordulnak. Korábban biztosan nagy számban telelt Egyiptomban is, mert a fáraók korából számos félreismerhetetlen vörösnyakú lúd ábrázolás ismert. A csoporttól elszakadt példányok más lúdfajokkal Európába is eljuthatnak, például Angliába vagy más Nyugat-Európai országokba, de egyre gyakoribb vendégek a Kárpát-medencében. Nyílt bokros területeken, valamint erdős tundrákon él.

Fotó: Simay Gábor – HNP -Facebook

A kis huncutok alig nagyobbak egy tőkés récénél, teljes hosszuk 55 centiméter, tömegük 1 és 1,5 kilogramm között mozog. Kis mérete miatt nehéz az örvös ludak között megtalálni, mivel nagy távolságból a vörös szín feketének látszik.

Vörösnyakú lúd (Branta ruficollis) – Kép: mongabay.com

Erősen társas természetű. A madarak sűrű rajokban repülnek, és minden irányváltást egyszerre végeznek, erről már nagy távolságból is felismerhetők. A vörösnyakú lúd már februárban elhagyja téli szállásait, de csak júniusban érkezik meg költőterületeire, a tundrára. Fészkelőterületén majdnem kizárólag gyapjúsással táplálkozik. Telelőterületein sótűrő növényzetet és gabonát eszik.

Vörösnyakú lúd (Branta ruficollis) – Kép: Pinterest

A vörösnyakú lúd világállománya veszélyeztett, szűk elterjedésű faj. Vizes élőhelyeink, rövidfüvű pusztáink védelmével e fajnak is élőhelyet biztosíthatunk.

Hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1.000.000 Ft.

Kapcsolodó ritkaságok:

Ritka kóborló madárfaj tűnt fel több helyen is Magyarország területén

Ritka vendég: Apácalúd bukkant fel a kardoskúti Fehér-tónál