Újabb madárritkaság bukkant fel Dél-Alföldön

0
598 megtekintés
Citrombillegető (Motacilla citreola) - Kép: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Most két citrombillegető örvendezteti a lelkes madarászokat, ezúttal Csibrány Balázs volt a szerencsés megtaláló, aki a szatymazi bányatavaknál figyelt meg két példányt – adta hírül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei csoportja a Facebook-oldalán.

A faj jelenleg hazánkban még meglehetősen ritka és kisszámú, de egyre rendszeresebb – elsősorban tavaszi -átvonuló. Státusza azonban rövidesen megváltozhat, átvonulóból fészkelő madár lehet, (amellett, hogy egyes példányok továbbra is csak migrációjuk idején mutatkoznak majd országunkban), ugyanis ez a billegető faj folyamatosan terjeszkedik Kelet-Európa felől Közép-, ill. Nyugat-Európa irányába, és napjainkra mint fészkelő, már elérte Németországot, Ausztriát és Svájcot is, azaz „előőrsei” már túljutottak rajtunk – hívta fel a figyelmet a szép kis madárra, még tavaly a Bükki Nemzeti Park a honlapján.

Tokody Béla, az egyesület titkára a Délmagyarnak azt mondta, a citrombillegető Magyarországon még nem költ, de tíz éven belül valószínűleg fog.

Citrombillegető – Újabb madárritkaság a Dél-AlföldönE színpompás madarat rendkívül ritkán lehet megfigyelni, leginkább…

Posted by MME Csongrád megyei Csoport on Wednesday, April 22, 2020

 

Citrombillegetőt először Magyarországon 1989. május 6-án figyeltek meg.

E nagyjából verébnagyságú, de sokkal nyúlánkabb, hosszabb lábú madár – a többi billegetőhöz hasonlóan – onnan kapta a nevét, hogy hosszú faroktollait a talajon (vagy a sekély vízben) történő haladása közben folyamatosan le-fel mozgatja, billegeti. A „ citrom” előtag a nászruhás hímek élénk citromsárga színére utal, mely az alsótest nagy részén, a fejen és a nyakon figyelhető meg, és már messziről beazonosíthatóvá teszi a fajt.

A citrombillegető általában nedves területeket, vízközeli élőhelyeket választ költésre, és szezonális mozgalmai (vonulása, kóborlása) során, valamint dél-kelet ázsiai telelő helyén is ragaszkodik ezekhez.

Ez is érdekelhet még:

Több mint 10 év után bukkant fel újra citrombillegető Bükkalján