Új családot kapott Ottó, a mentett rétisas-fióka

0
4 293 megtekintés
A gondos kezek alatt szép nagyra nőtt és megerősödött Ottó, a visszahelyezés előtt - Kép: dunaipoly.hu
Swing Szerelem Szulák
Az egészen kicsi, ám annál kalandosabb életű fióka történetének, úgy tűnik boldog vége lesz, Ottónak sikerült új családot találni és még két testvért is kapott. 

A cseppnyi kis madarat március végén mentették ki – a Duna-Ipoly Nemzet Park munkatársai – bekamerázott fészkéből, mivel az apamadár eltűnésével, a területen megjelenő fajtársak zaklatása miatt, a tojó már nem tudott róla gondoskodni.

Ezután, majdnem 3 hétig a Fővárosi Állat- és Növénykert Mentőközpontjában nevelték egy speciális “kesztyűbáb” segítségével, hogy ne az embereket tartsa fajtársának.

Mindeközben a Nemzeti Park munkatársai az egész országban próbáltak megfelelő fészekaljat keresni számára, de ez nem ment könnyen. A távcsővel végzett megfigyeléseken kívül drónt is bevetettek annak érdekében, hogy olyan sas családot találjanak, ahol Ottóval egyidősek a nevelkedő fiókák. Végül a Velencei-tó térségében találtak rá a megfelelő fészekre.

Ottó – Kép: zoobudapest/YouTube

A Nemzeti Park közleménye szerint Ottót még április 12-én repatriálták, azaz vitték vissza a természetbe. Persze itt sem ment minden zökkenőmentesen. Miután felmásztak a fészekhez kiderült, hogy az egyik fióka bakteriális fertőzésben szenved, őt kivették a fészekből, Ottót pedig belerakták.

Az újonnan elszállított fióka az Arthur nevet kapta és az Állatkertben egy hét alatt kigyógyították betegségéből, majd egy héttel később őt is visszavitték szülei fészkébe. Mint írják,

Jelenleg három, szépen gyarapodó rétisas-fióka nevelkedik a fejér-megyei fészekben. A szülők gondosan hordják a táplálékot, melynek nagy részét halak és különböző vízimadarak alkotják. Reméljük hamarosan újabb pozitív fejleményekről számolhatunk be.

Forrás: dunaipoly.hu