Úgy tűnik, megvan mi okozza a rejtélyes elefántpusztulást Botswanában

0
1 125 megtekintés
Botswanai elefántok - Kép: theconversation.com
Swing Szerelem Szulák
Április vége óta tart az elefántok rejtélyes pusztulása Botswanában, az Okavango folyó deltájának vidékén. Habár a laboratóriumi vizsgálatok még nem értek véget, az előzetes eredmények alapján egyre valószínűbb, hogy mérgezés áll a tömeges elefántpusztulás hátterében – írja az Origo az AFP nyomán. 

A legtöbb tetemet Seronga és a környező falvak közelében találták, de egy kétnapos kutatás eredményeként kiderült, hogy vannak elhullott állatok a namíbiai határ közelében, az északi oldalon is. A tisztázatlan elhullások egy 8000 négyzetkilométeres területen koncentrálódnak, ez a régió mintegy 18 ezer elefánt otthona.

Botswanában él a világ legnagyobb elefántpopulációja, az ormányosok létszáma az országban eléri a 130 000-t. Éppen ezért aggasztó, hogy március óta becslések szerint körülbelül 300 elefánt pusztult el rejtélyes körülmények között.

A rejtélyes elefánt pusztulásnak úgy tűnik mérgezés áll a hátterében – Kép: EPA

A hatóságok kizárták, hogy az állatokkal lépfene végzett, ahogy azt is, hogy orvvadászoknak estek áldozatul – az elhullott egyedek agyarait ugyanis nem fűrészelték le. A minták elemzése még nem ért véget, de az előzetes eredmények alapján a kutatók azt gyanítják,

az elefántok természetes toxinok miatt pusztultak el.

Ismert, hogy egyes baktériumfajok elszaporodása az állóvizekben veszélyes méreganyagok felhalmozódását eredményezi.

Szintén a mérgezés gyanúját erősíti, hogy az elefántok haláluk előtt zavarodottan viselkedtek, tántorogva, legyengülve járkáltak.

A vizsgálat végleges eredményeire még várni kell. A kutatómunka nemzetközi együttműködéssel valósul meg, a mintákat dél-afrikai, kanadai, zimbabwei és egyesült államokbeli kutatólaboratóriumokban elemzik.