Turisták helyett krokodilok heverésznek Mexikó híres strandján

0
2 529 megtekintés
Kép: Sun Sentinel
Swing Szerelem Szulák
A Mexikói szövetségi kormány még április elején bezáratta az összes strandot, nehogy az emberek csoportokba verődve tovább terjesszék a járványt. Több sem kellett a népszerű ökoturisztikai célpont környékén élő krokodiloknak, újra birtokba vették Oaxaca leghíresebb strandját, a La Ventanillát és kicsapták magukat napozni a partra. 

Az itt élő krokodilok átlagos napokon kénytelenek visszahúzódva, az emberek elől elrejtőzve élni a mindennapjaikat, hiszen a homokos strandra rengeteg turista érkezik kikapcsolódni – írja a Travelo.

Most viszont változott a helyzet és ezt alaposan ki is használják. A helyiek elmondása szerint a méretes hüllők egyre gyakrabban merészkednek ki a partra, már akár ötös csoportokat is lehet látni a homokban heverészni.

Kép: Mexico News Daily

Rég nem volt ilyen nyugodt életük ezeknek a krokodiloknak. Korábban veszélyeztetett fajnak számítottak a térségben, ugyanis vadászatnak és illegális kereskedelemnek voltak kitéve, később pedig a népes turistacsoportok zavarták meg az életüket.

A púpos krokodil, más néven a mexikói krokodil, a többiekhez képest szerény méretű. Az Atlanti óceán régiójában él, főleg Mexikó, Belize és Guatemala térségében. Könnyű összetéveszteni a kubai-krokodillal és az amerikai krokodillal, mert hasonló a kinézetük. A púpos krokodil mérete kisebb, más krokodilokhoz képest. A hímek nagyobbra nőnek, mint a nőstények, ez az úgynevezett szexuális dimorfizmus. A felnőtt krokodil átlagosan 2,2-3 m hosszúságú és legnagyobb leírt példány 4,3 m hosszú volt. Testtömegük körülbelül 38-58 kg-os. Egyes paraméterek alapján könnyen azonosíthatóak. Ilyen a széles pofa, 66-68 foggal. Sötét szürkés-barna alapszínű, sötét sávok és foltok láthatóak a testén és a farkán. Hasonló rajzolatok vannak a többi krokodilfajon is, mint például az amerikai krokodil, de a púpos krokodil valamivel sötétebb. A fiatal krokodilok világos színűek néhány sötét sávval. A krokodilok lábai rövidek, így a krokodilok nagyon közel vannak a talajhoz. Emiatt nagyon robbanékonyak az erős izmaik miatt, meglepően gyors futók.