Túllépte az 500-at a fogságban élő óriáspandák száma

0
283 megtekintés
A csengtui (Chengdu) pandaközpont egyik része állatkert, a másik kutatóközpont, a harmadik meg élőhely, telis-tele óriáspandákkal - Kép: chinadiscovery.com
Swing Szerelem Szulák
Elérte az 548-at a világszerte fogságban élő óriáspandák száma – közölte a kínai erdészeti hatóság. Kínában idén 48 panda született, közülük 45 maradt életben, a bocsok túlélési aránya 93,75 százalékos volt a hatóság szerint, amely a Szecsuán tartomány székhelyén, Csengtuban folyó nemzetközi óriáspanda fajmegőrzési és tenyésztési konferencia alkalmából tette közzé adatait – írja az Origo.

“Egy egészséges, dinamikus és fenntartható pandapopuláció alakult ki az országban” – hangoztatta Li Csun-liang, az erdészeti hatóság helyettes vezetője.

Csaknem 100 százalékos a túlélési arány! A kínai óriáspanda fajmegőrző- és kutatóközpontban 31 állat született, a csengtui óriáspanda-központban 11, és három a pekingi állatkertben.

Életkép a csengtui pandaközpontból – chinadiscovery.com

Kína az óriáspandák megőrzésére 17 ország 22 állatkertjével folytat együttműködési programot, amelyben az intézmények 58 óriáspandája vesz részt.

Az ázsiai országban folytatódik a fogságban született óriáspandák vadon engedése.

A 2003-ban megkezdett programban a vadon engedett állatok száma elfogja érni idén a tíz egyedet.

Csengtu pandái falatozás közben – Kép: chinadiscovery.com

A tenyésztési technológia fejlődésével a fogságban született óriáspandák száma jelentősen megnőtt 1983 óta, akkor még csak Kínában hat óriáspandabocs született, 2017-re számuk elérte a 273-at.

Az óriáspandák számára létrehozott természetvédelmi területek száma 15-ről 67-re nőtt. Élőhelyük nagysága majdnem megkétszereződött, és elérte a 2,58 millió hektárt.