Tucatnyi védett aligátort engedtek szabadon Kelet-Kínában

0
251 megtekintés
kínai aligátor
Swing Szerelem Szulák

Május óta ez volt a második tucat kínai aligátor, amely a Hszüancseng városi Jangce Aligátorparkban nevelkedett. Velük 78-ra emelkedett a “vissza a természetbe” projekt keretében 2003 óta szabadon engedett állatok száma.

A hüllők szerepelnek a kihalással fenyegetett fajok Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) által összeállított vörös listáján, Kínában első osztályú védettséget élveznek 1972 óta. A világon mindössze körülbelül 150 él közülük vadon.

A kínai aligátor jellemzően az ország keleti részén, a Jangce folyó alsó folyásánál, elsősorban Anhuj tartományban honos, de a szomszédos Csiangszu és Csöcsiang tartományok területén is előfordul. Ez az aligátorfélék családjának egyetlen páncélos hüllője, mely a trópusokon kívül is él.

A kínai aligátorok mesterséges élőhelyeinek kialakításához, az emberi beavatkozások és a környezetszennyezés miatt károsult természetes élőhelyük helyreállításához 2002-ben fogtak hozzá. Jelenleg több mint 15 ezren élnek fogságban.

Az eddigi tapasztalatok szerint a megmentésüket szolgáló program általában sikeresnek bizonyult, az állatok kellőképpen alkalmazkodtak természetes környezetükhöz és megfelelően szaporodnak.

A szakemberek felmérései szerint az aligátorok eddig 158 tojást raktak, ebből 80-at sikeresen kikeltettek. A szabadon engedett aligátorok nőstény-hím aránya 2:1, a beltenyészet megakadályozására előzetesen DNS-mintát vettek tőlük. Mozgásukat nyomkövető műszerrel kísérhetik.

Forrás: MTI
Fotó: Wikipédia