Tovább színesedett a récés tó a Debreceni Állatkertben

0
57 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A Debreceni Állatkert folyamatosan bővülő réceállománya legutóbb október 29-én gyarapodott új jövevényekkel, miután 3 karolinai réce érkezett a Kassai Állatkertből.

Az érkezést követő karanténidőszak leteltével a három gácsér csatlakozott a tóban élő fajtársaihoz, valamint a mandarin-, vörösvállú-, foltoscsőrű- és amazonasi récékhez. Várhatóan még pár hétig megcsodálhatóak, mielőtt behúzódnak téli szálláshelyükre. Az állatkert tervei szerint a társasbemutató még az idén újabb egzotikus lakókkal bővül.

Az Észak-Amerika erdei tavai és folyói mentén őshonos karolinai réce (Aix sponsa) nemének másik élő tagjához, a mandarinrécéhez (Aix galericulata) hasonlóan igen feltűnő külsejű, színpompás díszréce. Párban vagy kisebb csapatokban fordul elő, és azon kevés réceféle közé tartozik, amely előszeretettel pihen fákon, sőt, fészkét is oda építi. Főként növényi részekkel táplálkozik, a költő tojók azonban rovarokat és gerincteleneket is nagy számban fogyasztanak. A fiókák kikelősük után anyjuk hívására kiugranak a fészekből, és követik őt a vízhez.

Bár egykor a kontinens elterjedt vízimadarának számított, állománya a XX. század elejére jelentősen megfogyatkozott a tömeges vadászat, erdőirtás és mocsárlecsapolás miatt, a törvényi védelemnek és a visszatelepítéseknek azonban mára stabilizálódott; ennek ellenére jelenleg is szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

Forrás: Debreceni Állatkert

Kiemelt kép: Debrecerni Állatkert