Tovább nőtt a zergeállomány a Tátra szlovák részén

0
401 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A TANAP munkatársai által a múlt hónap második felében végzett állományfelmérés eredményei szerint a Tátra teljes területén – vagyis a szlovák és lengyel részén együttvéve – 1345 zerge, köztük 124 gida él. Az idei és a tavalyi számlálás adatait egybevetve kiderül, hogy a Tátra egészét tekintve ugyan néhány tucattal csökkent az ott élő zergék száma, ugyanakkor folytatódott az a tavaly első alkalommal tapasztalt jelenség, hogy míg a Tátra lengyelországi részén csökken az állomány, addig a hegység szlovák részén folytatódik az évek óta tartó növekedés.

A tátrai zergék nagyobb hányada már évtizedek óta a hegység szlovákiai részén, a TANAP területén, azon belül a Bélai havasokban (Belianske Tatry) él, itt fordulnak elő a legnagyobb létszámú zergecsordák is. A Tátra szlovák részén a felmérések történetében először tavaly lépte át az ezret a zergék száma, idén pedig már 1090 példányt sikerült megszámolni. Ugyanakkor a lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) területén az őszi számláláskor 255 zergét találtak, mintegy 120-szal kevesebbet, mint egy éve.

A Tátrában évente kétszer, tavasszal és ősszel tartanak zergeszámlálást. A jelenlegi rekordlétszámot leszámítva a Tátra zergeállománya a múlt évszázad hatvanas éveiben volt a legmagasabb, akkor mintegy 900-950 példánya élt itt ennek a második világháború éveiben csaknem kipusztított fajnak. A populáció a rendszerváltást követő években ismét jelentősen csökkent, a 90-es évek végére alig két-háromszáz példányt tett ki. A zergék száma a Tátra szlovákiai területén az új évezredben kezdett ismét nőni, mostanra stabilizálódott és az utóbbi négy-öt évben folyamatos az állomány bővülése.

Forrás: MTI
Fotó: humanimalsblog.wordpress.com