Törpemalackák csalnak mosolyt az arcodra a Holnemvolt Várban

0
1 908 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Minnesotai minimalacok születtek nem rég a Fővárosi Állatkertben. A nyolc kis huncut, mosolygós pofijával, lelkesedésével és érdeklődésével bárkit levesz a lábáról, így nem érdemes kihagyni a társaságukat.

Az Állatkert különösen fontosnak tartja, hogy a kertbe látogatók a sokféle egzotikus vadállat mellett háziállatokkal is találkozzanak. Hiszen az emberek túlnyomó többsége ma már városlakónak számít, a gazdasági haszonállatok jó része sokak számára valóságos egzotikum.

Így ma már általánosnak számít az egyetemes állatkerti szakmában, hogy a háziasított állatok bemutatására is odafigyelnek. Világviszonylatban ez a szemlélet az 1960-as években kezdett megjelenni, ám a Fővárosi Állatkert egykori igazgatója, Lendl Adolf már több mint száz évvel ezelőtt – tehát korát fél évszázaddal megelőzve – fontos feladatként jelölte meg a háziállatok bemutatását a nagyvárosi közönségnek. Mi több, az idők során az intézmény tevékeny szerepet játszott számos ősi magyar, vagy Magyarországon régen honosult fajta, így például a magyar szürkemarha, a hucul ló, illetve több magyar kutyafajta megmentésében is.

A minnesotai törpesertés viszonylag új jövevény az állatkertben. A tenyészpár, Pötyi és Turcsi, év elején érkeztek és június közepére, nyolc kis huncutkával gyarapították az állatkertet. Ahogy a kismalacoknak általában, legfőbb tevékenységük a táplálkozás és a szunyókálás, de nagy örömüket lelik az otthonukként szolgáló istálló felfedezésében, és persze az önfeledt játékban is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A minnesotai törpesertés a sertések több száz fajtájának egyike. Mint ismeretes, a sertés az emberiség egyik legrégebbi háziállata. Vadon élő őse a vaddisznó, amelynek fokozatos háziasítása már több mint 12-13 ezer évvel ezelőtt megtörtént. Bár a háziasítás eredeti színtere a Közel-Kelet lehetett, manapság a házi sertést szerte a világon tenyésztik (kivéve persze ott, ahol vallási okok miatt nem élnek disznóhússal). Az emberi tenyésztő munka nyomán számos fajtája alakult ki, ezek egyike a minnesotai törpesertés.

A törpesertés fajtákat manapság elsősorban nem gazdasági haszonállatként, hanem házikedvencként tartják. Magyarországon korábban a vietnámi eredetű csüngőhasú disznó volt a legismertebb a törpe termetű sertésfajták közül, manapság viszont több más fajtával, így a minnesotai törpesertéssel is foglalkoznak egyes hazai tenyésztők.

A kedves külsejű, kis pöttyös, érdeklődő tekintetű és virgonc kis malackák senkit sem hagynak hidegen, így érdemes meglátogatni őket a Holnemvolt Vár istállójában.

Forrás: zoobudapest.com