Többszázezres bírság a Szadán elpusztult elefántok ügyében

0
2 008 megtekintés
A szadai elefántok - Fotó: Safari Park Szada - Facebook - Augusztus
Swing Szerelem Szulák
A Nébih lezárta azokat az eljárásokat, amiket állatvédelmi, valamint az állati hullák megsemmisítésére vonatkozó szabályok megsértése miatt indított a Szadán elpusztult elefántok ügyében – olvasható a Nébih oldalán.

A hatóság 900 000 forint bírság megfizetésére kötelezte a tulajdonosokat.

A Nébih október közepén értesült, majd indított vizsgálatot a Szadán elpusztult elefántok ügyében. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság eljárásai az állatvédelmi, valamint az állati hullák megsemmisítésére vonatkozó szabályok megsértésére irányultak. Emellett a hivatal büntetőfeljelentést tett állatkínzás gyanúja miatt.

A 37 éves Mambo Európa egyetlen cirkuszi bikája volt, társával a 35 éves Bettyvel tavasz óta laktak a Szadai Szafari Parkban. A tulajdonosuk csak októberben írt a közösségi oldalán arról, hogy nyár végén elpusztultak az elefántok. A Casselly család nem kérte az állatok boncolását a gyászra hivatkozva, majd gyorsan eltemették az elefántokat a park területén.

A rejtélyes pusztulás miatt a Nébih is vizsgálatba kezdett, járványügyi okból már korábban ki kellett volna vizsgálniuk az elefántok halálának okát.

A rendőrség is nyomozást indított állatkínzás gyanúja miatt, ekkor derült ki, hogy az állatokat agyaraik nélkül temették el.

A Washingtoni egyezmény szerint, amit Magyarország is ratifikált, tilos a veszélyes állat- és növényfajok kereskedelme, és ebbe beletartozik a levadászott elefántok agyaraival való kereskedés is.

Amikor egy cirkuszi, vagy állatkerti elefánt elpusztul, ki kell állítani egy igazolást a csontok eredetéről. Arról, hogy az nem egy illegálisan levadászott állattól származik.

Most a Nébih hatáskörébe tartozó eljárások lezárultak, a hatóság 900 000 forint bírság megfizetésére kötelezte a tulajdonosokat.