Több tucat kutya sértült meg vagy lelte halálát egy budavári kutyafuttatóban

0
3 891 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Több tucat kutya sérült meg és pusztult el az elmúlt években az egyik budavári kutyafuttatóban, mert szakadékba zuhantak. Az önkormányzat ugyan helyezett ki figyelemfelhívó matricákat, de a kutyatulajdonosok nincsenek megelégedve, mert szerintük kevés van belőlük és alig észrevehetőek.

Frissen műtötték azt a 8 éves amerikai staffordshire keverék kutyát, amelyik novemberben esett le az első kerületben az Anjou bástya sétányon a vár faláról.

Az állat 10 métert zuhant és több foga kitört. Teljesen szétzúzta a mellső lábait és a tüdeje is károsodott. A gazdája egy Facebook-csoportban osztotta meg a történetét. Itt derült ki, hogy nem egyedülálló eset az övék. 

Fotó:MTVA Nagy Zoltán

“24 óra leforgása alatt 16 e-mailt kapott hasonló esetekről az elmúlt hat évben és mikor látta, meg láttuk, hogy ez hatalmas szám így is, még mélyebb kutatásba kezdett. Elkezdte körbehívni az állatorvosokat, ügyeletes rendelőket, ortopédsebészeket, hogy tudnak-e ilyen esetekről és megdöbbentő számok jöttek” – mesélte az ATV Híradónak Szentkirályi Gergely.

A gazdák és az állatorvosok leírása alapján a legtöbb baleset a kijelölt, póráz nélküli futtatókban történt a Tóth Árpád sétányon és az Anjou bástyánál. 

Itt nagyon alacsony a fal könnyen fel tudnak rá ugrani viszont nem számítanak arra, hogy a másik oldalán egy 5-10 méteres mélység fogadja őket. A fal ráadásul több helyen kifelé lejt, könnyen meg is csúszhatnak rajta. 

Szabó Ágnes Tímea többedmagával karolta fel a budavári kutyák ügyét, figyelemfelhívó táblákat terveztettek, amivel megkeresték a helyi önkormányzatot is. Viszont hosszan egyeztetés után sem elégedettek a végeredménnyel. 

“Ez minden csak nem figyelemfelhívó. A piktogram, amit ők kiraktak az egyiken egy futókutya van, a másikon meg egy lépegető kutya. Se póráz nincs rajta, se semmi. Nem piros, nem sárga, nem nagy, nem figyelemfelkeltő” – fejtette ki Szabó Ágnes Tímea.

Az első kerület polgármestere Híradónknak azt mondta, hogy további táblák kihelyezését tervezik, de a terület műemlék jellege miatt nincs könnyű dolguk. 


“Még egy bekerített kutyafuttató sem teljes mértékben veszélytelen terület. Ott is oda kell figyelni a kutyára. Ez a helyzet, ha valaki leveszi a pórázt a kutyáról akkor bizony minden percben oda kell rá figyelni. Pontosan úgy, ahogy egy kicsi gyermekes szülőnek a gyerekére, mert hajlamosak arra, hogy elengedjék magukat, és ne vigyázzanak magukra” – V. Naszályi Márta szerint még decemberben szeretnének az üggyel kapcsolatban egy újabb fórumot összehívni.

ATV