Több tízezer jura időszakből származó fosszíliát találtak egy angliai lelőhelyen

0
59 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Több tízezer fosszíliát találtak a londoni Természettudományi Múzeum paleontológusai egy háromnapos ásatáson egy cotswoldi kőbányában, amelyet a szakemberek az Egyesült Királyság legfontosabb jura időszakból származó tüskésbőrűek lelőhelyének neveztek.

A tengeri állatok fosszíliái a becslések szerint mintegy 167 millió évesek, eredetileg hobbi paleontológusok azonosították a helyszínt régi tudományos kutatások feljegyzéseit olvasva a koronavírus-járvány kijárási korlátozásai idején, majd feltártak számos leletet – adta hírül a BBC News honlapja.
A lelőhely pontos helyét biztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra.
A kutatók szerint ez a térség egykoron egy sekély, mintegy 20-40 méter mély trópusi tenger volt, amelynek lakóit valószínűleg egy vízalatti iszapomlás, vagy egy gyengébb  földrengés élve betemetett. Ez magyarázza azt, hogy páratlanul jó állapotban őrződtek meg.

A leleteket – köztük tengeri liliomokat, tengeri csillagok, kígyókarúak, tengeri sünök, tengeri uborkák – megtisztítják, tanulmányozzák, és számos közülük a múzeum gyűjteményébe kerül.
Bámulatba ejtő a talált leletek száma, nem száz, vagy ezer, hanem a tüskésbőrűek több tízezer egyedének fosszíliáit rejti a térség.

MTI

Kiemelt kép: NHM