Több mint tízezer teknősfiókát engedtek a tengerbe Balinál

0
237 megtekintés
Olajzöld fattyúteknős baba (Lepidochelys olivacea) - Kép: kidzone.ws
Swing Szerelem Szulák
Több mint tízezer teknősfiókát engedtek a tengerbe pénteken az indonéziai sziget, Bali partjainál fajmegőrző csoportok és helyi lakosok, hogy elősegítsék a sebezhető faj állományának növekedését és a környezetvédelmet.

Az olajzöld fattyúteknősfiókákat faládákban vitték fajmegőrző csoportok Gianyar strandjára, ahol arra bátorították a helyi lakosokat és önkénteseket, hogy segítsenek a fiókák tengerbe eresztésében.

Bár az olajzöld fattyúteknősök a tengeri teknősök egyik legnépesebb populációját alkotják, a Természetvédelmi Világszövetség vörös listája sebezhetőként jegyzi őket, mivel egyre kevesebb az olyan hely, ahol fészket rakhatnak.

Ezek a teknősök általában 34-50 kilogrammosra nőnek felnőttkorukra, és hosszúk eléri a 60-70 centimétert.

Teknőstojások egyre kevesebb helyen találhatók a Bali partok homokjában, de megvédésüket fajmegőrző programok segítik, amelyek sikeresek

– mondta Flavianus Erwin Putranto, az egyik ilyen csoport önkéntese.

Olajzöld fattyúteknős (Lepidochelys olivacea) – Kép: shutterstock

„Összegyűjtjük és megvédjük a tojásokat. Reményeink szerint ily módon egyre több teknős kikelését segítjük, és visszaengedjük őket az óceánba”

– tette hozzá.

A tengeri teknősállományok az elmúlt években csökkentek a vadászat, a fészkelőhelyek elvesztése, a tojások összeszedése, valamint amiatt, hogy az állatok belegabalyodnak a halászhálókba.

A bali hatóságok a héten 25 közönséges levelesteknőst engedtek vissza a tengerbe, őket a múlt hónapban mentették meg illegális vadállat-kereskedőkre lecsapva.

MTI