Több mint száz ivadékot utaztat a hátán ez a krokodil

0
1 333 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Dhritiman Mukherjee indiai fotós különleges fotókat készített az észak-indiai National Chambal Sanctuary védett területének vizeinél: egy édesvízi gaviál várta álmosan, hogy a több mint száz ivadéka felkapaszkodjon a hátára a biztonságos átjutás érdekében.

A gaviálfélék félig vízi hüllők, amelyek a krokodilfélékre hasonlítanak, azonban pofájuk hosszabb és elvékonyodott, de oldalfogai sem ülnek mederben. A többi krokodillal ellentétben ez a méretes hüllő nem tudja felemelni a földről hatalmas testét és farkát, ezért úgy tűnik, mintha mindig csak lassan cammogna.

A MOST LENCSEVÉGRE KAPOTT GAVIÁL RÁADÁSUL TÖBB MINT SZÁZ IVADÉKOT SZÁLLÍTOTT A HÁTÁN A FOLYÓ TÚLPARTJÁRA.

Más krokodilfélék a szájukban hordják az ivadékaikat

– mondta a BBC online portálnak Patrick Campbell, a londoni Természettudományi Múzeum hüllőinek vezető kurátora. – Ám a gaviál számára a pofájuk szokatlan morfológiája azt jelenti, hogy erre nem képesek: a fiatal hüllőknek ezért az egyik szülő fejére vagy hátára kell felkapaszkodniuk ahhoz, hogy az meg tudja őket védeni az esetleges veszélyforrásoktól.

Ezek a gaviálok legfeljebb 4,5 méter hosszúak és több mint 900 kilogrammot nyomnak. A Pakisztánban, Indiában, Mianmarban és Bangladesben honos hüllőt a helyiek viccesen néha „sárfazéknak” hívják.

EZT A NEVET A HÍMEKNÉL AZ ORR HEGYÉN KIÁLLÓ SZÖVETDOMBORULAT MIATT KAPTÁK, AMINEK AZ UDVARLÁS SORÁN JUT KIEMELT SZEREP: A GAVIÁLOK UGYANIS A SPECIÁLIS KINÖVÉST HASZNÁLJÁK FEL A HANGJUK FELERŐSÍTÉSÉRE ÉS BUBORÉKOK FÚJÁSÁRA.

Forrás: Origo