Több ezer madár pusztult el Indiában, de senki se tudja miért

0
317 megtekintés
Sambhar Sós-tó, Radzsasztán - Kép: CNN
Swing Szerelem Szulák
Rejtélyes körülmények között pusztult el több mint 2000 madár India legnagyobb szárazföldi tavánál, és egyelőre a hatóságok sem tudják, miért – írja a CNN nyomán a szeretlekmagyarorszag.

A tetemekre vasárnap lettek figyelmesek a helyiek az északnyugati Radzsasztán államban található Sambhar Sós-tó partjának mentén. Értesítették a hatóságokat, akik összesen 2400 elpusztult madarat találtak, köztük 20 vándorló fajt, akik minden évben megjelennek a tónál.

A jelentős részben már kiszáradt tó vize sok állatfaj számára túl sós, de a helyi turisztikai oldalak szerint népszerű élőhely flamingók, gólyák, a szalonkafélék, a cankók, a gólyatöcs, a fulica és a kanalas réce körében.

Azt egyelőre még nem tisztázták, hogy pontosan milyen fajok tetemeit találták meg a tó környékén igencsak nagy területen, ahogy a tömeges pusztulás oka sem derült ki még.

A hatóságok is tanácstalanul állnak a tömeges elhullás előtt.

A tetemekből és a tó vizéből is mintákat vettek, ezekből kiderülhet mi okozta a 2400 madár pusztulását, várhatóan hétvégére lesz eredmény.

A szakértők szerint nem valószínű, hogy egy betegség pusztította volna el az állatokat, mert a helyi madaraknak, amelyek vízközelben élnek, semmi bajuk. Szerintük a helyi időjárási körülmények vagy vízszennyezés végezhetett a madarakkal, pontosabbat azonban csak a vizsgálatok után lehet mondani.