Több ezer éves bálnacsontvázat találtak Thaiföld partjainál

0
374 megtekintés
Trópusi bálna/Bryde-bálna (Balaenoptera brydei) - Kép: thesardinerun.info
Swing Szerelem Szulák
Egy Bryde-bálna több ezer éves, csaknem teljesen ép csontváza került elő Bangkok közelében. a csontváz több mint 80 százalékát, köztük a gerincet, a bordákat, az uszonyokat és egy lapockát, már kiemelték.

A mintegy 3000-5000 éves csontokat november elején találták meg a fővárostól mintegy 12 kilométerre a tengerben. A Szingapúri Nemzeti Egyetem biológusa, Marcus Chua szerint a részben megkövesedett csontváz ritka lelet.

„Kevés a bálnafosszília Ázsiában, még kevesebb az ilyen jó állapotban fennmaradt csontváz”

– mondta el a BBC-nek.

A thai környezetvédelmi miniszter által közzétett képeken látszik, hogy a csontok szinte teljesen épek. Varavut Szilpa-arcsa elmondta, hogy a csontváz több mint 80 százalékát, köztük a gerincet, a bordákat, az uszonyokat és egy lapockát, már kiemelték.

Trópusi bálna/Bryde-bálna (Balaenoptera brydei) – Kép: espacotalassa.com

A becslés szerint a koponya maga nagyjából három méter hosszú. A szénizotópos kormeghatározást még nem végezték el, az eredmények decemberre várhatók. Chua azt is elmondta, hogy a felfedezés segít a kutatóknak többet megtudni a faj történetéről, a különbségekről a mai egyedekhez képest.

A csontváz ezen kívül a korabeli „biológiai és geológiai körülményekről: a tengerszint becsült magasságáról, az üledéktípusokról, az élővilágról is” árulkodik. A Thaiföldi-öböl tízezer éves története mozgalmas lehetett a biológus szerint: a tengerszint akár négy méterrel is magasabb volt, és jellemzőek voltak a lemezmozgások.

A csontvázat Szamut Szakhon jelenlegi partjai mellett találták. A Bryde-bálnák vagy trópusi bálnák meleg éghajlaton élnek, a thaiföldi vizekben ma is megtalálhatók.

MTI