Tíz fiókát nevel egy gyöngybagoly Dévaványán

0
477 megtekintés
Képünk illusztráció - Gyöngybagoly fiókák (Tyto alba) - Kép: YouTube
Swing Szerelem Szulák
A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén a bőséges táplálék-felhozatalnak köszönhetően idén jelentősen növekedett a ragadozó madarak állománya. Ennek okán, a kis szépséges gyöngybagoly nem aprózta el, ha van elég ennivaló, akkor gigacsaládban nyomul, egyszerre tíz fiókát nevel.

Egyes ragadozómadár-fajok költési sikere elsősorban attól függ, milyen az adott területen a fő táplálékul szolgáló kisemlős-állomány. A Dévaványai-Ecsegi pusztákon az utóbbi három évben nagyon gyenge volt a kisemlős-felhozatal, mert nem kedvezett nekik az időjárás, tavasszal sok eső esett. Idén azonban a szinte csapadékmentes tavasz érezhető állománynövekedést hozott, sok volt a mezei pocok és az egér – írja a Körös-Maros Nemzeti Park a weboldalán.

A korábbinál jóval több egerészölyv és bagoly fészkelt a területen. Sok éves kihagyás után ismét költöttek itt réti fülesbaglyok, melyek főként mezei pockokkal táplálkoznak.

A gyöngybaglyok is jól éltek ebben az évben, a nyári esős periódus ellenére számottevő tojásszám-növekedés történt.

Képünk illusztráció – Gyöngybagoly (Tyto alba) – Kép: adobestock

Az egyik ismert költőhelyen, egy pusztai hodályban első költésben hat, másodikban pedig tíz fiókát találtunk, ami arra utal, hogy nagyon jó ennek a bagolycsaládnak itt a táplálék-ellátottsága.

Az első fészekalj fiókái már június elején kirepültek, a második költés fiataljai közül a nagyobbak már tollasak, a legkisebbek pedig három hetesek.

A gyöngybaglyok átlagos fészekalja 5-6 tojásból áll, s a táplálék-ellátottságtól függően jobb években kétszer is költenek. Előfordul, hogy még szeptember-októberben is vannak fiókáik, ami felveti egy esetleges harmadik költés lehetőségét.