Tíz ázsiai vadkutya cseperedik a budapesti állatkertben

0
183 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A hat kislány és a négy kifiú, már majdnem két hónaposak, így most már gyakran látni őket a kifutóban játszani, hancúrozni. Mivel ez a faj veszélyeztetettnek számít, ezért is fontos az állatkerti szaporításuk.

Az ázsiai vadkutyák dól, illetve vörös kutya néven is ismeretesek: e neveken olvashatunk róluk A dzsungel könyvében, Kipling híres novellagyűjteményében. Az India déli részén beszélt kannada nyelv szókészletéből származó dól (dhole) név egyébként sok más országban is használatos, épp Kiplingnek köszönhetően.

A Budapesti Állatkert 2008-ban kezdett el foglalkozni az ázsiai vadkutyákkal. A bemutatás mellett kezdettől fogva cél volt, hogy kölykök is legyenek, hiszen olyan veszélyeztetett fajról van szó, amelynek természetvédelmi célú szaporítását európai állatkerti tenyészprogram – úgynevezett EEP – hangolja össze.

Az első budapesti kölykök 2009-ben születtek, s azóta – a mostaniakat is beleszámolva – már hatvannál is több utód jött a világra a Fővárosi Állatkertben. Az itt született kölykök a világ számos állatkertjébe eljutottak, a franciaországi Thoiry-tól kezdve az oroszországi Novoszibirszkig, vagy a Minnesota-beli Apple Valley-ig. A jelenlegi budapesti vadkutya falka – a most cseperedő kölykökkel együtt – összesen 25 egyedből áll.

A tíz kölyök – négy hím és hat nőstény – március 23-án született, mostanra tehát már csaknem két hónaposak. Ez azt is jelenti, hogy a közönség már jól láthatja őket a kifutókban. Az első hetekben a kicsik rendszerint valamilyen rejtekhelyen, például a kifutóban lévő faágak alatt bújnak meg, ezért akkor még nem sokat látni belőlük. Ilyenkor viszont már játék, hancúrozás közben is jól meg lehet őket figyelni. A kölykök gondozásában és nevelésében nemcsak a szülők, hanem az egész falka részt vesz, még azok a fiatalok is, akik a tavalyi évben születtek.

Az egyébként, hogy az idei kölykök milyen neműek, épp a héten derült ki, hiszen az állatorvosok a szükséges vizsgálatok, védőoltás beadása, illetve féreghajtás miatt – valamennyi kölyköt egyenként megvizsgálták.

Forrás: zoobudapest

Kiemelt kép: zoobudapest

Cikken belüli kép: MTI