Természetvédelmi területté nyilvánították a Duna Táti-szigeteit

0
345 megtekintés
A haris (Crex crex). A 2016-os év madara, galamb méretű fürjszerű megjelenésű madár tudományos latin nevét jellegzetes, recsegő „két-kés”-nek is hallható hangjáról kapta. Az egyik legnehezebben megfigyelhető madárfaj, gyakran csak a hangja alapján lehet tudni, hogy a közelben tartózkodik. Kép: nwmgroups.hu
Swing Szerelem Szulák
Az Agrárminisztérium természetvédelmi területté nyilvánította a Duna Táti-szigeteinek közel háromszáz hektáros térségét – közölte csütörtökön a magyar állami természetvédelem hivatalos honlapja.

Tájékoztatásuk szerint az egykori folyómenti vizes és vízközeli élőhelyek maradványainak védelmével megőrizhetők a kiemelkedő természeti értékekkel rendelkező ártéri élőhely-zárványok, mocsárrétek és puhafás ligeterdők.

A területen védett, illetve fokozottan védett növényfajok találhatók, mint a kornistárnics és a mocsári aggófű.

A szigetvilág érintetlensége biztosíthatja a fekete gólya, a rétisas, a haris és az európai hód életfeltételeit.

A kornistárnics 2018-ban az év vadvirága volt – Kép: mmetapio.hu

A terület természetvédelmi kezeléséért a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság felelős, mely az elmúlt években uniós támogatásból 480 millió forintos ráfordítással állította helyre a Pilisi Bioszféra Rezervátumban található Táti-szigetek vizes élőhelyeit. A szigeteken az árhullámok elmaradása, illetve az ár gyors levonulása miatt csökkent a védett fajok egyedszáma és az élővilág sokszínűsége.

A cél az eredeti körülmények helyreállítása

Az élőhelyek helyreállítása során mederkotrással juttattak vizet a szigetek közé, illetve zsilippel szabályozták a vízjárást.
Az egyik szigeten mesterséges tavat alakítottak ki a halak és a kétéltűek zavartalan szaporodása érdekében, valamint megkezdték az idegenhonos, agresszíven terjedő fafajok vegyszermentes irtását, helyükre őshonos növényeket telepítettek.

MTI