Természetvédelmi őrök napja világszerte és Magyarországon is

0
173 megtekintés
Kép: termeszetvedelem.hu
Swing Szerelem Szulák
Világszerte július 31-én (2007 óta) ünneplik a természetvédelmi őrök napját és hívják fel a figyelmet munkájuk fontosságára. Magyarországon a természeti értékek és a kulturális örökség megőrzésében töltenek be kiemelkedő szerepet.

A tíz nemzeti park igazgatósághoz tartozó természetvédelmi őrszolgálat jelenleg 253 tagú,

mintegy 850 ezer hektár védett természeti terület és kétmillió hektár Natura 2000 terület megóvása érdekében dolgoznak

– közölte az Agrárminisztérium pénteken az MTI-vel.

Mint írták, a természetvédelmi őrök feladata sokrétű, nem csupán a védett területek, az ott található növény, állat- és gombafajok megőrzésében van kulcsszerepük, ők biztosítják például az országban nyilvántartott 65 ezer régészeti lelőhely megóvását is.

Egy természetvédelmi őr nyolcezer hektáron lát el konkrét szakmai feladatokat.

Kép: termeszetvedelem.hu

Részt vesznek zoológiai és botanikai adatgyűjtésben, a védett területek állapotváltozásának felmérésében, segítik az igazgatóságok területkezelési, vagyonkezelési tevékenységét, de bekapcsolódnak a nemzeti parkokban folyó környezeti nevelési munkába is. Évente több ezer bejelentést kapnak bajba került, sérült állatokról – legtöbbször madarakról -, amelyek mentésében aktívan részt vesznek – szerepel a kommünikében.

A természetvédelmi őrök tartják a kapcsolatot a helyi lakossággal és a gazdálkodókkal, ennek köszönhető, hogy az esetek többségében sikerül megelőzni a konfliktusokat és a szankciókat.

Kép: termeszetvedelem.hu

Az elmúlt években újabb kihívásokkal kellett szembenéznie a természetvédelmi őrzésnek, ilyen például az illegális hulladéklerakás vagy gyújtogatás a védett területeken, védett állatok mérgezése vagy növények engedély nélküli gyűjtése. Egyre gyakrabban kell fellépniük az illegális terepmotorozással és quadozással szemben is.

Magyarország első természetvédelmi őre, Gulyás József 1922-ben kezdte meg munkáját a Kis-Balatonon, az ő nevéhez fűződik a magyar természetvédelem címermadara, a nagy kócsag megmentése. Az első természetvédelmi őrszolgálat 1972-ben jött létre a Hortobágyi Nemzeti Park alapításával.