Természetfotó pályázat a Kiskunsági Nemzeti Parknál a IX. Fehértavi Darvadozás alkalmából

0
106 megtekintés
Kép: shutterstock
Swing Szerelem Szulák
A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetfotó pályázatot hirdet a IX. Fehértavi Darvadozás, a madárvonulás dél-alföldi ünnepe alkalmából – írja a Varázslatos Magyarország.

A pályázat célja, a természeti értékek művészi megjelenítése. A Fehértavi Darvadozás fotópályázatán eredményesen szereplő alkotásokból a későbbiekben a szervezők a szegedi Fehér-tó természeti értékeit bemutató kiadvány összeállítását tervezik. A pályázatra beküldött felvételekből, a zsűri válogatása alapján kiállítást rendeznek 2020. november 19-21-én, a IX. Fehértavi Darvadozás alkalmából. Ezután, a korábbi évek „fotó termésével” kiegészített kiállítás 2020. november 27-én nyílik meg Kiskundorozsmán, a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

FELTÉTELEK:

A pályázat nyilvános. Amatőr fotósok nevezhetnek bármilyen fényképezőgép típussal, digitálisan készített felvételekkel.

A képek etikai szempontból ne legyenek kifogásolhatók (csak olyan képek nevezhetők, amelyek az élővilágban okozott károk nélkül készültek), nem készülhetnek olyan manipulációval, ami a valóságot meghamisítva mutatja be, nem sérthetnek közerkölcsöt és az emberi méltósághoz kapcsolódó jogokat.

A kép feldolgozása során a korrekció a következő, kizárólag a teljes képterületet érintő digitalis módosításokból állhat: szintek (levels), gradációs görbék (curves), színegyensúly (color balance), színezet/telítettség (hue/saturation) és fényerő/kontraszt (brightness/contrast), árnyékok/csúcsfények (shadow/highlight)! Képelemek eltávolítása vagy hozzáadása nem megengedett, viszont lehetőség van az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák (pl.: fényérzékelőre tapadt por nyomai) eltávolítására. Engedélyezett a kép megvágása, és a kép orientációjának megváltoztatása, a felvételek monocrome átalakítása.

A bemutatásra, ill. díjazásra kiválogatott képek exif-állományát a zsűri ellenőrzi, és kérheti az eredeti „nyers” kép bemutatását. Amennyiben a zsűri meggyőződik arról, hogy olyan kép került nevezésre, amely a fenti szabályok bármelyikét megszegi, az érintett képet kizárja a pályázatból!

NEVEZÉS:

A pályázaton minden versenyző kategóriánként maximum 3 képpel indulhat. Pályázni az eredeti képről készített kisméretű, JPEG (lehetőleg Adobe RGB) formátumú képekkel lehet, amelyeket e-mailben kell a megadott címre elküldeni. A beküldött kép alakja bármilyen lehet, hosszabbik oldala minimum 1000, maximum 1400 pixel, panoráma kép esetén 1800 pixel nagyságú legyen. A díjazott, ill. kiállításra válogatott munkákat a szervezők utólag nagy felbontásban (interpolálás nélkül min. 5 MP felbontás) is bekérik a versenyzőktől, melyeket 30 x 40 cm-es méretben kinyomtatnak.

Nevezési díj: pályázónként 1000.- Ft

A nevezési díjat átutalással, vagy csekken kell befizetni a KNPI bankszámlájára:

MNB 10025004-01743630

Közleményként kérjük feltüntetni a pályázó nevét, címét, adószámát, valamint: „Természetfotó pályázat”

Nevezési határidő: 2020. október 25.

Eddig az időpontig a nevezési díjnak, és a nevezett fotóknak is be kell érkezni!

KATEGÓRIÁK:

1. DARU – A daru (Grus grus) művészi megjelenítése természetes környezetében.

2. RÉTIHÉJA – A hagyományt követve évről-évre más, a vizes élőhelyekre, így a Szegedi Fehértóra is jellemző fajcsoport bemutatása a célunk, de a nevezett fotó más élőhelyen is készülhet. Idén a rétihéjákat (Circus sp.) ábrázoló fotókat várunk e kategóriában. Mivel e ragadozó madarak természetvédelmi helyzete problémás, kiemelt figyelemmel várunk olyan fotókat, amelyeken a rétihéja természetes zsákmánya is szerepel.

A zsűri felhívja a figyelmet arra, hogy a fészeknél történő fotózás súlyos természetfotós etikai vétség!

3. VÍZ, AZ ÉLET FORRRÁSA – A különféle élőlények szempontjából nélkülözhetetlen tiszta, természetes víz, és a vizes élőhelyek fontosságának művészi megjelenítése céljából a Fehértavi Darvadozás szervező partnere, a Szegedfish Hungary Kft által kiirt kategória.

DÍJAZÁS:

Kategóriánként az első három helyezett részére oklevél, valamint a szervezők és szponzorok által felajánlott pénz-, és értékes tárgyjutalmak 240.000.- Ft összértékben.

A IX. Fehértavi Darvadozás fotópályázatának fő támogatója a Szegedfish Hungary Kft.

Főszervező: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

További információ a pályázatról: IDE KATTINTVA