Tényleg szereti az egér a sajtot?

0
1 661 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Ha megkérdezünk bárkit, hogy mi az egerek kedvenc étele, biztos, hogy az emberek többsége azt fogja mondani, hogy a sajt. De vajon tényleg így van?

Persze nem csak anekdotikus bizonyíték van arra, hogy az egerek nem szeretik a sajtot, brit kutatók 2006-ban komoly kutatási kísérletekkel bizonyították ezt. Mint a kutatásaikból kiderült, az egerek leginkább a magas cukortartalmú ételeket szeretik, így a gyümölcsökre és magvakra indulnak be leginkább. (Ebből adódóan a legjobb egérfogóba való csali egy kocka étcsokoládé.) A sajtok többségének erős illata van, az egereknek pedig nagyon kifinomult a szaglásuk, már csak ezért is idegenkednek a sajttól. Persze, mivel az egér alapvetően mindenevő, a sajtra is ráfanyarodik, ha nincs más, ahogyan megeszi akár az elpusztult rovarokat, vagy a papírt is.

Little mouse and cheese

A legvalószínűbbnek az az elmélet tűnik, hogy miután az ember megtanult sajtot készíteni (ez nagyjából 5000, más források szerint akár 8-10 ezer évvel ezelőtt lehetett), rájött, hogy azt úgy kell tárolni, hogy levegőzzön. Ezáltal sokkal jobban elérhető volt az egerek számára, mint a zsákokban vagy cserépedényekben elzárva tartott gabona, vagy a plafonról lelógatott sózott húsok. Mivel a választási lehetőség az évszázadokkal ezelőtti kamrákba bejutó egerek előtt az éhezés, vagy a büdös és rossz ízű sajt volt, nyilván az utóbbit választották, elődeink pedig ebből levonták a következtetést, hogy az egerek odavannak a sajtért. Ezt később átvették a mesekönyvek illusztrációi, a karikatúrák, végül a rajzfilmek.

Forrás: index.hu