Tarka lámacsikó született a Debreceni Állatkertben

0
305 megtekintés
Fotó: Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark - Facebook
Swing Szerelem Szulák
A lámák láthatóan remekül érzik magukat a Nagyerdő fái alatt, hiszen évről évre egészséges utódokkal gyarapodik az állatkert. Idén először februárban, legutóbb pedig április közepén volt náluk gyermekáldás. A most született, testvéreihez hasonlóan fekete-fehér kis kanca életerős, kifogástalan étvággyal bír, és a sok játék mellett jó idő esetén napfürdőzni is nagyon szeret. Születésével immár kilenc egyedet számlál a lámacsapat, amelyet a tegnapi újranyitástól immár ismét megtekinthetünk – írja közleményében az állatkert. 

A vadon élő guanakóból háziasított láma (Lama glama) Dél-Amerika legnagyobb termetű teveféléje. Eredetileg az Andokban élő őslakosság tartotta, mára pedig a kontinens keleti részén, továbbá Észak-Amerikában, Európában és Ausztráliában is elterjedt haszonállat – csaknem 70 százalékuk azonban továbbra is Bolíviában található. Húsuk, tejük és gyapjuk egyaránt kelendő, emellett eredeti élőhelyükön a mai napig teherhordásra is használják őket.

Fotó: Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark – Facebook

A megfelelő környezetben nevelkedett láma barátságos és kíváncsi, a közhiedelemmel ellentétben pedig szinte kizárólag fajtársait köpi le, és őket is főként dominanciaharcok során – így amiatt nem kell aggódni, hogy lámanyálas leszel, ha minden szabályt betartva meglátogatod a lámacsapatot.

A hétfői újranyitást követően a veszélyhelyzet feloldásáig külön szabályok betartására kérik a látogatókat – tette hozzá Nagy Gergely Sándor, az állatkert igazgatója. A sorban állás elkerülése érdekében javasolják az online belépővásárlást, a bejáratoknál és a park teljes területén kérik a 1,5 méteres védőtávolság megtartását, továbbá javasolják védőmaszk használatát is.

Fotó: Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark – Facebook

A zoocsemege értékesítése szünetel, az állatházak és állatsimogatók továbbra is zárva tartanak, de valamennyi lakó jól látható külső kifutójában is. A csoportos szakvezetéseket egyéni, izolált vezetett séták helyettesítik. A mosdókat, látogatói tereket folyamatosan tisztítják és fertőtlenítik, a mosdókban virucid hatású folyékony szappanokat helyeztek ki – tette hozzá az igazgató.

MTI