Szombattól látogatható a Lepkekert – videó

0
341 megtekintés
A Lepkekert szépségei - Budapesti Állatkert - zoobudapest - YouTube
Swing Szerelem Szulák
Huszonnégy trópusi lepkefaj több mint hatszáz egyedével várja a nagyközönséget a Fővárosi Állatkert szombattól nyíló lepkekertje – olvasható az Állatkert honlapján

Bár az Állatkertben huszonkét éve van Lepkekert, nem látogatható minden évszakban. Hiszen egy szezonális látnivalóról van szó, amely általában késő tavasztól kora őszig áll nyitva a látogatók előtt. A lepkekerti szezont persze idén is úgy igyekeztek előkészíteni, hogy a gyermeknap hétvégéjére már megnyithassák a Lepkekertet a látogatók előtt.

Az induló állomány mindig lepkefarmokról érkezik, jelen esetben Costa Ricából, a lepkék pedig bebábozódva teszik meg a több ezer kilométeres utat, természetesen repülővel. Báb állapotban lehet ugyanis a legbiztonságosabban szállítani őket. Megérkezés után munkatársaink kicsomagolják a bábokat, majd a bábszekrénybe kerülnek, és ott kelnek ki, méghozzá a nagyközönség szeme láttára.

Mint írják, hatszáznál is több báb érkezett, ezekből az elmúlt napokban is folyamatosan keltek ki a lepkék, így a szombati megnyitásra már sok kikelt, és a Lepkekert légterében repkedő egyedet csodálhat meg, aki felkeresi az Állatkertet, illetve jó eséllyel szemtanúja lehet újabb lepkék kikelésének is.

Amíg a lárvaállapotú lepkék, azaz a hernyók leveleket esznek, a kifejlett lepkék inkább az édes, energiában dús táplálékot keresik. Részben a Lepkekertben virító sok-sok virág nektárját szívogatják, részben azt a mesterséges nektárt, amelyet fiolákban helyezünk ki nekik. Emellett félbevágott gyümölcsöket, banánt és narancsot is kapnak, amit szintén nagyon kedvelnek.