Szokatlanul korán, mintegy 200 aranylile jelent meg a Királyhegyesi-pusztán

0
168 megtekintés
Képünk illusztráció - Sok aranylile (Pluvialis apricaria) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Mintegy kétszáz aranylilét figyeltek meg január végén a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a Királyhegyesi-pusztán – írja a nemzeti park. Megjelenésük nem szokványos, március-április környékén szoktak velük találkozni, tavaszi vonuláskor. 

Mint írják, az aranylilék Eurázsia északi részén, tundrákon, mocsarakon, lápokon költenek. A telet a kontinens déli részein töltik. Magyarországon a tavaszi és őszi vonuláskor (március-áprilisban, illetve szeptembertől decemberig) találkozhatunk velük. Vonuláskor szívesen állnak meg a Körös-Maros Nemzeti Park védett, tocsogós, sekély vízzel borított, gyepes területein, amelyek kitűnő pihenő- és táplálkozóhelyül szolgálnak számukra.

A szép sárgapettyes aranylile (Pluvialis apricaria) – fotó: Flickr

Január-februárban csak rendkívül ritkán bukkannak fel ebben a térségben. Az, hogy idén január végén egy meglehetősen népes, mintegy 200 egyedből álló csapat jelent meg a Csanádi puszták részét képező Királyhegyesi-pusztán, minden bizonnyal az enyhe időjárásnak köszönhető. Ahogy azonban február elején az idő hidegebbre fordult, az aranylilék is eltűntek, valószínűleg ismét délebbre húzódtak.

Képünk illusztráció – Aranylilék – Fotó: Palcsek István Szilárd – KMNP

Az aranylilék barna tollruháját zöldes, narancssárgás apró pöttyök díszítik. Rejtőszínük miatt igen nehéz őket észrevenni.