Szinte lehetetlen a világ legkisebb delfinfajának megmentése

0
352 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A Nabu német természetvédő szervezet szerint a súlyosan veszélyeztetett maui delfinek (Cephalorhynchus hectori maui) száma mára mindössze 42-re csökkent, nagyjából negyedük lehet termékeny nőstény. Mindez azt jelenti, hogy megfelelő intézkedések hiányában az alfaj egyedszáma olyan alacsony szintre csökkenhet, ahonnan már nincs visszaút.

A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) hétvégi jelentése szerint Új-Zéland nem tesz eleget azért, hogy megakadályozza, hogy a delfinek halászhálókba gabalyodjanak. A bizottság szerint Wellington 2013 óta mondogatja, hogy vizsgálja az ügyet, de mindezidáig egyetlen lépést sem tett a probléma megoldására.arbara Maas, a Nabu veszélyeztetett fajok védelmével foglalkozó specialistája szerint az új-zélandi kormány folyamatosan figyelmen kívül hagyja az IWC aggályait. Mint fogalmazott,

az egyetlen módja, hogy cselekvésre bírják a kormányt az, ha bojkottálják az ország több millió dolláros forgalmat bonyolító halászati ágazatát.

A Greenpeace szerint Új-Zéland nem tarthatja fenn tovább “környezettudatos” imázsát, ha hagyja kipusztulni az északi szigeténél élő maui delfineket. Új-Zéland halászati ipara szerint a helyi kormány már betiltotta a fenéken rögzített hálóval és vonóhálóval való halászatot egy hatezer négyzetkilométeres területen és nincs rá bizonyíték, hogy a maui delfinek állománya túlterjedne ezen az övezeten.

Forrás: MTI, origo.hu
Fotó: odt.co.nz