Szerelmes szarvasok meglesésével is köszöntheted az őszt a Pilisi Parkerdőben

0
438 megtekintés
Fotó: parkerdo.hu
Swing Szerelem Szulák
A Pilisi Parkerdőben a szeptember a szarvasbőgés fő időszaka. Ez az erdő életének azon időszaka, amikor az erdőjárók a legkönnyebben észrevehetik a vadon élő állatok jelenlétét. Az erdő lakói egész évben szinte észrevétlenül bújnak meg a sűrű, vagy nehezen megközelíthető részeken, szeptemberben viszont a gímszarvas bikák a rejtőzködéssel mit sem törődve, hangos bőgéssel riogatják vetélytársaikat és kápráztatják el a háremükbe tartozó szarvasteheneket. A szeptembernek ugyan lassan vége, de még bőven van alkalmunk szerelmes gímszarvasokat hallgatni. 

Más hangot hallatnak az imponálni akaró, mást a kereső, és mást a háremüket védő, fajtársaikat elriasztani akaró bikák. A bőgés ezen túl az állatok fizikai állapotáról, méretéről és még a vérmérsékletéről is árulkodik. Így alakul ki az a jellegzetes hangzás, a többszólamú és változatos hangerejű szarvasbőgés, ami alkonyattól erősödik, s leginkább az esti és a hajnali szürkületben hallható. Ilyentájt, az átmenetileg hangossá váló erdőben valóban érzékelhető a vadon élő állatok jelenléte – írja a parkerdo.hu.

E különleges természeti jelenség megfigyelésére indít már évek óta nagysikerű szakvezetéseket a Pilisi Parkerdő és nincs ez másképp idén sem. Az állatok nyugalma, zavartalan násza érdekében a Parkerdő arra kér minden érdeklődőt, hogy kizárólag szakember által vezetett túrákon és ne saját, egyéni éjszakai kirándulásokon ismerkedjenek a szarvasok nászával.

Kép: Aggteleki Nemzeti Park

Mint írják, a résztvevőknek célszerű az erdei, terepi viszonyoknak, év és napszaknak megfelelő meleg, vízhatlan ruházatot és túrabakancsot viselniük. Jól jöhet egy kis zseblámpa és hátizsák is, benne innivalóval és esőkabáttal. Fényképezni lehet, de csak vaku nélkül!

Plusz, a szervezők kifejezetten kérik, hogy csak és kizárólag tünetmentes, egészséges emberek jelentkezzenek a programokra és a túrák alkalmával mindenki tartsa be az alapvető, aktuális járványügyi előírásokat.

A túra időpontok a Budapesti Erdészet területén beteltek ugyan, de a Valkói és a Gödöllői Erdészet területén még szép számmal akadnak szabad időpontok. A teljes listát IDE KATTINTVA lehet elérni.