Szeparációs szorongás léphet fel a kutyáknál ha véget ér a karantén

0
590 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Bár mi, emberek már alig várjuk a korlátozások végét, amikor életünk végre visszatérhet majd a megszokott kerékvágásba, a szakemberek szerint ez a kutyák számára nem lesz könnyű időszak.

Extrém módon felerősödhet a szeparációs szorongásuk. A magyarázat egyszerű: négylábú társaink hozzászoktak, hogy a gazdi otthon van, és ha hirtelen újra “eltűnik”, azt nem fogják túl jól viselni. “A családjukkal töltött bőséges minőségi idő a kutyáknál túlzott függőség kialakulásához vezethet – mondta a Times-nak Robert Mugford állatpszichológus, aki Erzsébet királynő corgijait is trenírozza, majd hozzátette – ebből adódóan az ebek nagyon megszenvedhetik, amikor a felnőttek visszamennek dolgozni, a gyerekek pedig iskolába.”

Dr. Karen Sueda az állatok magatartás-lélektanára specializálódott állatorvos, aki nemrég az Insidernek azt írta, hogy a kutyák – mint mindenki – akkor érzik a legjobban magukat, ha napjaikat a következetesség és az előreláthatóság hatja át. “És minden alkalom, amikor ebben hirtelen változás lép fel, stresszt okozhat” – tette hozzá. Ez pedig olyan szokatlan viselkedésben nyilvánulhat meg, mint a bepisilés, szőnyegre ürítés, üvöltés, rágás, kártékonykodás, szökési kísérletek.

 

A szeparációs szorongás nemcsak pszichológiai értelemben viseli meg az ebeket, hanem mivel sok négylábú megpróbálja kiásni magát a lakásból, meg is sérülhetnek: törött fogakkal, sérült körmökkel, vérző mancsokkal várhatják haza a gazdit.

Mit tehetünk? A szakértők szerint jó, ha már most megpróbáljuk hozzászoktatni a kutyát újra egy kis egyedülléthez, így (újra) megtanulja, hogy ez biztonságos. Hagyjuk egyedül rövid időszakokra, például amikor boltba megyünk, vagy néha csukjuk magunkra a fürdőszobaajtót.
Forrás: házipatika
Kep: gettymages