Száz ritka óriásteknősfiókát engedtek ki a vadonba Kambodzsában

0
205 megtekintés
Bébi ázsiai lágyhéjú óriásteknős( Pelochelys cantorii/ Cantor's giant softshell turtle) - Kép: exploringbytheseat.com
Swing Szerelem Szulák
Mintegy száz súlyosan veszélyeztetett ázsiai lágyhéjú óriásteknősfiókát engedtek ki a vadonba természetes élőhelyükön, a Mekong folyó mentén Kelet-Kambodzsában. A fiókák egy közösségi fajvédelmi program részét képezik, amelynek célja, hogy növeljék a faj vadon élő közösségeit.

A helyi közösségek gyűjtötték be a tojásokat az általuk őrzött óriásteknős fészkekből – közölte Som Sitha, a WCS vadvédelmi szervezet Mekong Fajvédő Programjának menedzsere.

Az ázsiai lágyhéjú óriásteknőst súlyosan veszélyeztetett fajként tartják nyilván a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján.

Fiatal ázsiai lágyhéjú óriásteknős (Pelochelys cantorii/ Cantor’s giant softshell turtle) Mekong, Kambodzsa – Kép: ©-Kristin-Harrison-Jeremy-Ginsberg – speciesonthebrink.org

A fajról úgy tudták, hogy kihalt a Mekong kambodzsai szakaszán, de 2007-ben újra felfedeztek egyedeket Kratier és Stung Treng tartományokban.

A program 2007 óta fut a kambodzsai halászati minisztérium és más környezetvédő szervezet támogatásával. A helyi közösségek azóta mintegy 500 teknősfészket óvtak meg és 13 ezer fiókát engedtek vissza a vadonba.

MTI