Szarvasbőgéstúrák a Pilisi Parkerdőben és a Budakeszi Vadasparkban

0
1 561 megtekintés
Fotó: parkerdo.hu
Swing Szerelem Szulák
Az ősz feltartóztathatatlanul érkezik, mi sem mutatja ezt jobban annál, hogy már a Pilisben is bőgnek a szerelmes gímszarvasok. Ennek kapcsán a Pilisi Parkerdőben és a Budakeszi Vadasparkban is szeptember elejétől október végéig több alkalommal szarvasbőgéstúrákat és szakvezetéseket tartanak.  

Lomniczi Gergely az erdőgazdaság szóvivője szerdán ismertette a részleteket az MTI-vel.  A szarvasbőgéstúrákon egy-egy alkalommal korlátozott létszámú érdeklődőt fogadnak, és a helyszínen részvételi díjat kell fizetni. Ajánlott lámpával és távcsővel felszerelkezni, illetve az időjárásnak és a terepnek megfelelő öltözékben és lábbeliben érkezni.

Fotó: parkerdo.hu

A túrák az erdőgazdaság budapesti, visegrádi, valkói erdészetében és a Budapesti Vadasparkban lesznek szeptember közepétől október végéig, helyszínenként változó időpontokban. A részvételhez előzetes jelentkezés szükséges, amelynek részletei a Pilisi Parkerdő oldalán olvashatóak.

Fotó: parkerdo.hu

A túra résztvevői hivatásos vadász vezetése mellett ismerhetik meg az esti erdők hangjait, valamint szarvasbikák nászhangját, a szarvasbőgést is. A gímszarvas kifejlett, párzásra kész bikái nász idején, szeptember tájt bőgéssel hívják fel magukra a szarvastehenek figyelmét, míg a háremüket őrző hímek riválisaik elriasztása, erejük fitogtatása céljából is bőghetnek – ismertette a szóvivő.

Fotó: turistamagazin.hu

A bőgés az állatok fizikai állapotáról, méretéről és a vérmérsékletéről is információkat adhat. A többszólamú és változatos hangerejű szarvasbőgés alkonyattól kezd erősödni, mert a nagyvad nem kedveli a hőséget.

A részvételhez előzetes jelentkezés szükséges, amelynek részletei a parkerdő oldalán olvashatóak.

Forrás: MTI, parkerdo.hu