Sünivel élni jó, legyen sünbarát kertünk

0
1 131 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Nagyon sokan szeretjük a kicsi, röfögő tüskés kis iszkolókat, akik nem csak elképesztően aranyosak és mosolygunk, ha csak meglátjuk őket, amint szörnyen fontos ügyintézni valójuk közepette átrobognak a tájon, hanem a világ egyik legjobb bió-rovarírtói is.

Ha kertünkben megjelenik egy sün, irtó hálásak lehetünk, ugyanis éjszakai portyázásai közben elfogyaszt minden útjába kerülő káros tücsköt-bogarat – írja a haziallat.hu.

talán nem is hinnék, hogy a sünök olyannyira jól tudnak alkalmazkodni, hogy ha egy kertet, környéket megkedvelnek, akkor az ott élő emberektől sem félnek. Mivel nem túl válogatósak, férgeket, csigákat, rovarokat, rágcsálókat és gyümölcsöt egyaránt esznek, megtelepedésük egyik legnagyobb gátja a megfelelő búvóhely. Ha tudunk, akkor ebben segítsünk nekik.

Kép: ukrbin.com

Hogyan legyen sünbarát kertünk?

  • A sünök élelemszerző körútjukon nagy területeket járnak be. Ahhoz, hogy hozzánk is betévedjenek, át kell tudniuk jutni a kerítésen: drótháló helyett tehát jobb a sövény vagy a vázkerítés. A nagy átmérőjű drótháló veszélyes, mert a sün beszorulhat a lukakba.
  • Kertészkedés közben sosem kell arra törekednünk, hogy minden kártevőt megsemmisítsünk. Megnyugtathatjuk magunkat azzal a gondolattal, hogy ha a növényvédő szeres kezelés elpusztítaná a rovarokat, a sün nem találna magának élelmet. Hagyjunk a sünnek!
  • Műtrágya helyett használjunk újrahasznosított komposztföldet vagy egyéb természetes trágyát, amely ugyanazt a célt szolgálja és nem károsít semmilyen állatot, sőt télire otthont is nyújt a sünök számára.
  • A rövidre nyírt fűben a sünök rovarokat és gilisztákat találnak. Ha megtehetjük, hagyjunk nekik egy kaszálatlan részt a kertben, mert ott még gazdagabb az ételkínálat.
  • Ha nincs egy kis kerti tavunk, ahol a sün a szomját olthatná, tökéletesen megteszi, ha egy borulásmentes ivóedényt helyezünk ki és naponta friss vízzel töltjük meg.
  • Ha választhatunk, inkább a hazánkban honos növényeket ültessünk a kertbe: ezek nem csak a klímát bírják jobban, mint az egzotikus növények, de bővelkednek a sün számára táplálékul szolgáló rovarokban is.
  • A sünök kedvelik a sűrű sövényt, csalitost, bozótost, lomb- és komposztdombokat, üregeket a farakás alatt, kerti lakokat, fészereket, lépcsőket, köves üregeket valamint a régi fák odúit. Amennyiben kerti munka közben sünfészket találunk (esetleg kölyökkel), haladéktalanul takarjuk vissza és a további zavarástól tartózkodjunk! A kutyákat is tartsuk távol a menedékektől.

Mikor segítsünk neki?

Ha árva, árvának tűnő sünt találunk, akkor adjunk neki

  1. Enni: gilisztát, rovarokat, száraz apró szemű cicatápot, aszpikos macskatápot (csak ha nagyon gyenge és felnőtt a süni)

2. Inni: vizet ( soha ne adjunk tejet – a kicsiknek is csak speciális anyatejpótló-tápszert)

Ha egy sün napközben kint van, gond lehet, ugyanis a  sünök éjszakai állatok, napközben alszanak és éjszaka kutatnak élelem után. Csak akkor jönnek ki napközben, ha segítségre szorulnak.  Óvatosan, kesztyűben fogjuk meg, tegyük egy dobozva, és keressünk fel egy állatorvost.

Kép: minutemediacdn.com