Súlyos károkat okozva tett meg 500 kilométert egy vándorló vadelefántcsorda Kínában

0
688 megtekintés
Utcán sétáló elefántok Kínában - Kép: South China Morning Post - YouTube
Swing Szerelem Szulák
Súlyos károkat okozva, egyebek között egész kukoricatáblákat felemésztve és istállókat romba döntve tett meg csaknem 500 kilométert az elmúlt hónapokban egy vándorló vadelefántcsorda a délnyugat-kínai Jünnan tartományban. A kínai vadvédelmi hatóságok egyelőre nem tudják, hogy az elefántok miért hagyták el tavaly természetes élőhelyüket.

A kínai közösségi médiában a múlt héten bukkantak fel olyan felvételek, amelyeken a 15 ázsiai elefánt lakott területen sétál keresztül. Azóta az egész ország feszült figyelemmel követi nyomon az ormányosok vonulását. A hatóságok 360 embert és 9 drónt bevetve figyelik az állatokat – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.

Szívszorító a városban bóklászó elefántok látványa:

 

Helyi idő szerint kedd este a csorda már mindössze 3 kilométerre volt a tartomány fővárosától, a hétmillió lakosú Kunmingtól, ezért az elsődleges céllá az vált, hogy távol tartsák őket a várostól.

A kínai vadvédelmi hatóságok egyelőre nem tudják, hogy az elefántok miért hagyták el tavaly természetes élőhelyüket.

Egy 16 egyedből álló csapat 2020 márciusában indult útnak és novemberben érkezett meg Pu’er városába, ahol az egyik nőstény egy borjúnak adott életet. A csorda öt hónap múlva, április közepén kelt ismét útra, majd egy héttel később két elefánt kivált, a többi állat pedig tovább haladt észak felé.

Útjuk során az állatok hatalmas károkat okoztak, egész kukoricatáblákat ettek fel, istállókat zúztak össze és víztartályokat ürítettek ki. Halálesetről azonban eddig nem érkezett jelentés. A CCTV kínai állami televízió becslései szerint az okozott kár legkevesebb 6,8 millió jüanra (300 millió forintra) rúg.

A szakemberek szerint a nagyszabású fejlesztések miatt az elefántok élőhelyei zsugorodnak, a hagyományos pufferzónák fokozatosan eltűnnek, aminek nyomán az emberek és elefántok közötti összetalálkozások egyre gyakoribbá válnak.

A Jünnanban élő vad elefántok számát 300-ra becsülik.

Az állatok természetes élőhelye azonban a 45 évvel ezelőtti több mint kétezer négyzetkilométerről mostanra kevesebb mint 500 négyzetkilométerre csökkent.

MTI