Semmiképp ne érintsd meg ezt a szőrcsomónak látszó élőlényt ha az utadba kerül

0
2 617 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A macskahernyó nagyon aranyosnak tűnő pihe puha szőrcsomónak látszik, azonban nagyon mérgező. Semmiképp ne érintsd meg ha az utadba kerül. 

Akármennyire is aranyosnak és érdekesnek tűnik ez a kis állatka, akkor se érintsd meg! Nagyon fontos, hogy gyermekednek is elmagyarázd ezt, hiszen ők végképp szeretnek hozzányúlni az ilyen aprócska, különleges élőlényekhez. Az amerikai gyapjaslepke (Megalopyge opercularis), azaz a macskahernyó az egyik legmérgezőbb lárva.

A puha szőr alatt mérgező tüskék rejtőznek, amiknek a szúrásával nem csak a megszúrt ponton érzünk fájdalmat, hanem az egész karra, végtagokra kiterjedő nyilalló, sajgó érzést vált ki. De ezen kívül még okozhat fejfájást, hányingert, fájdalmas hólyagokat, hasfájást és bőrkiütést is.

Ezzel a kis mérgező állatkával bárhol találkozhatunk, bár legkedveltebb fái a nyír- és a tölgyfa. Ezeken a leggyakoribb az előfordulása. De sajnos nem állt itt meg, hiszen bármilyen zöld növényzetben jól érzi magát. Parkokban, játszótereken, akár a saját kertünkben is. Imádja a zöld leveleket.

Mit tehetsz, ha hozzáértél az amerikai gyapjaslepkéhez?

Ha mégis sikerült hozzáérned egy ilyenhez vagy gyermekednek nagyobb volt a kíváncsisága a kelleténél, és megsimogatta, akkor a következőket kell tenned annak érdekében, hogy a mérgezés tüneteinek súlyosságát lecsökkentsd!

A csípést követő két órán belül próbálj meg megszabadulni a bőrödben lévő tüskéktől. Persze minél előbb kiszeded őket, annál jobb! Ha nem sikerül kézzel vagy szemöldökcsipesszel például kiszedned őket teljesen, akkor tegyél egy ragtapaszt (nem a vatta részével, hanem a ragacsos résszel) a megszúrt területre és tépd fel hirtelen, mintha gyantáznál. Ezt többször is megismételheted, ezzel biztosan kijön a legtöbb apró tüske bőrödből. Azért jobb, ha inkább nem érsz hozzá ehhez a mókásnak tűnő élőlényhez, vigyázz vele és figyelmeztesd ismerőseidet is!

agraroldal.hu