Segítség, bolhás a macskám!

0
1 682 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Ha a cica bundájában apró rovarokat és fekete, kosznak látszó pöttyöket találunk, akkor nincs mese, azonnal intézkednünk kell. Fontos az elején leszögezni, hogy a bolhák nem az állatok bundájában élnek, csak táplálkozni járnak kis kedvencünk szőrébe, egyébként a lakásban, a környezetünkben élnek. Ha az állat bundájából az összes bogarat eltávolítottuk, azzal még nem irtottuk ki őket, ennél alaposabb munkát kell végeznünk. A nőstény bolhák naponta 40-50 petét raknak le, ezek általában a padló repedéseiben, a sarkokban, a porban találhatók és néhány hét alatt változnak kifejlett bolhává. Az állatban csupán 5%-uk található meg, a többi rovar a lakásunkban bújik meg.

Hogyan ismerhetem fel?

A bolhák nagyon apró rovarok, a szőrszálak között megbújva szívják kedvenceink vérét. Nagyon fürgék, így sokszor csak a bundában hátrahagyott fekete ürülékükkel találkozunk, ami nem más, mint emésztett vér. Szúrásuk kellemetlen és viszkető érzéssel párosul, az állatokon ilyenkor megfigyelhető a zavart viselkedés is, hiszen a viszketéssel nem tudnak mit kezdeni. Néha olyan súlyossá válhat a helyzet, hogy kisebesedő, ekcémához hasonlatos bőrtünetek alakulnak ki.

Veszélyben van a cicám?

A bolhák csípése és az ezzel járó viszketés nem a legrosszabb, ami a cicával történhet, ugyanis sok állatnál allergiás reakció léphet fel a vérszívás közben. Ilyenkor a bolha nyálában található fehérjék okoznak irritációt, ami bőrpírt, nedvedzést, szőrhullást, allergiás bőrgyulladást eredményezhet. Ha több állat él egy fedél alatt, legyen akár másik macska, vagy kutya, őket is kezelni kell, hiszen szinte biztos, hogy ők is fertőzötté válnak. A megoldás abban rejlik, hogy nem csak az állatokat bolhátlanítjuk, hanem a környezetet is!

065

Mi a megoldás?

Több megoldás közül is válogathatunk, bolhairtó csepp, sampon, spray, por, oldat, és nyakörv is a rendelkezésünkre áll, állatorvos segítségével érdemes kiválasztani a megfelelő terméket kedvencünk számára, ugyanis ilyenkor figyelembe kell venni az állat korát, méretét, bundájának állapotát, valamint természetesen a fertőzöttség súlyosságát is. A környezetet és a lakást bolhairtó spray és porszívó erejével vehetjük kezelésbe.

Hogy szabaduljak meg a bolháktól a lakásban?

Porszívózzuk ki teljesen a lakást, a legapróbb zugokat és sarkokat is alaposan takarítsuk ki, ügyeljünk a melegebb helyekre, a bolhák ugyanis ezeket a területeket részesítik előnyben. Porszívózzuk ki az ülőpárnákat, ágytakarókat, minden olyan helyet, ahol a macska szívesen heverészik. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a bolhairtó spray, fújjuk be vele a porszívó fejét, a porzsákot, majd a helyiségeket is. Használatakor a macskát zárjuk ki a szobából és mi se lélegezzük be, valamint semmilyen más állat ne legyen a közelben! Ezt a procedúrát érdemes néhány hét múlva megismételni, azt követően pedig háromhavonta óvatosságból ismét megtenni a felsorolt lépéseket.

Ha hasznosnak találtad a cikket, olvasd el ezeket is!

Macskák összeszoktatása? – Tippek, hogy a lehető legjobban alakuljon
Mit akar velem tudatni a macskám? Segítünk!
6 dolog, ami minden macskatartó számára ismerős lesz

 

Forrás: haziallat.hu, godiallatorvos.hu
Leadfotó: veterinary.answers.com
Fotó: 7-themes.com